M. Lajčák na GAC v Luxemburgu: „Na tému Brexitu hovorí EÚ27 jedným jazykom“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

Negociačné usmernenia rámcovo definujú hlavné princípy a zásady, na základe ktorých bude Únia rokovať so Spojeným kráľovstvom o podmienkach jeho vystúpenia z EÚ.

M. Lajčák ocenil rýchle dosiahnutie spomínaného konsenzu na kvalitnom finálnom texte usmernení ako solídnom základe pre budúce negociácie. „Za kľúčový považujem fakt, že princípy našej pozície sú definované jasne, jednoznačne a reflektujú jednotu EÚ27. Hovoríme všetci jedným jazykom. Našou úlohou je to, aby sme v nasledujúcom období zbavili našich občanov neistoty z toho, či a ako budú mať garantované práva na ostrovoch. Dôležité je aj finančné vyrovnanie záväzkov, ktoré Spojené kráľovstvo má voči únii. A, samozrejme, je potrebné dívať sa aj dopredu – Londýn zostane naším strategickým partnerom v mnohých otázkach, vrátane zahraničnej politiky či obrany,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Usmernenia je potrebné vnímať ako hlavné princípy, ktoré majú byť smerodajné pre rokovací tím, avšak podstatné politické rozhodnutia – napríklad tie o posune do ďalšej fázy rokovaní – budú mať v rukách členské štáty EÚ, ktoré vždy, keď to bude potrebné, môžu usmernenia aktualizovať. 

Ako to minister zdôraznil, do textu usmernení sa pretavili aj viaceré pripomienky a priority Slovenska, vrátane silného textu o právach občanov, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, a výslovná zmienka o viacročnom rozpočte EÚ – nikto nechce trestať Spojené kráľovstvo ani žiadať peniaze navyše, no chceme, aby v Londýne rešpektovali záväzky, pod ktoré sa Spojené kráľovstvo podpísalo ako člen EÚ.

„K rokovaniam budeme pristupovať v snahe docieliť najlepšie možné riešenie, no musíme byť aj realisti a nerobiť si ilúzie: brexit bude mať následky a žiadna nová dohoda sa nevyrovná členstvu v EÚ či účasti na jednotnom trhu. S tým musia rátať podnikatelia aj občania – napríklad tí, ktorí odídu na ostrovy v období po brexite, sa takmer s určitosťou nebudú tešiť rovnakým právam, aké garantuje EÚ,“ podčiarkol M. Lajčák.

Finálna textová podoba návrhu negociačných usmernení schválená ministrami dvadsiatich siedmich štátov EÚ bude predložená na schválenie Európskej rade už túto sobotu, 29. apríla. Šéfovia štátov a vlád EÚ v sobotu tiež oficiálne rozhodnú o termíne kedy sa rokovania začnú a poveria Európsku komisiu ako vyjednávača EÚ v tejto veci.

- Reklama -