M. Lajčák na stretnutí s expertami UNESCO: „Je čas, aby sa UNESCO a Slovensko konečne lepšie spoznali“

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Na Slovensku sme si dlhodobo vedomí, že nie celkom dostatočne využívame potenciál, ktorý UNESCO ponúka. Chceme a musíme to zlepšiť. Chceme vidieť viac Slovenska v UNESCO a viac UNESCO na Slovensku, priblížiť myšlienky UNESCO celej našej spoločnosti a šíriť jej hodnoty s dosahom na ľudí rôznych vekových kategórií, laikov aj odbornú verejnosť. Nejde len o to, že UNESCO chráni umelecké pamiatky či hmotné a nehmotné kultúrne dedičstvo, ale aj o to, aby myšlienky a hodnoty UNESCO prenikali do školských lavíc i mimoškolských aktivít, do kultúrnych inštitúcií i novinárskych kruhov, ale aj medzi mladých vedcov, výskumníkov, a mali reálny dopad na život na Slovensku,“ povedal minister. 

Ide o témy z najrôznejších spoločenských aj prírodovedných disciplín, výskumu, vzdelávania, inovácií a kreativity vo vede a technológiách, sociálnej transformácie, dialógu medzi kultúrami, kreativity v umení, ochrany novinárov a slobody vyjadrovania, ako aj vytvárania vedomostných spoločností, rozširovania kultúry mieru a boja proti násiliu, manažment prírodných zdrojov a ich udržateľnosť, ochranu vodných zdrojov, rovnoprávnosť či mládež v tom najširšom zmysle slova.

„Bol by som rád, keby sa jednotlivé sektory UNESCO u nás viac využívali a naši odborníci mali osoh z ponúkanej expertízy. Cesta k tomu vedie cez intenzívnejšie zdieľanie informácií medzi Slovenskom a UNESCO. Inými slovami, je čas, aby sa UNESCO a Slovensko konečne lepšie spoznali,“ uzavrel M. Lajčák, ktorý odovzdal členom poradného zboru expertov menovacie dekréty.

Poradný zbor expertov tvoria uznávané osobnosti vedeckého, akademického, vzdelávacieho, kultúrneho a spoločenského života. Vláda schválila v júli 2016 nový štatút Slovenskej komisie pre UNESCO, ktorý vytvára predpoklady na dôraznejšie presadzovanie našich záujmov v tejto organizácii. 

- Reklama -