SaS: Rebríček nezávislosti súdov EÚ nastavil zrkadlo vláde

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„V hodnotení sa konštatuje, že slovenská verejnosť dôveruje v nezávislosť súdov najmenej v celej EÚ. Neprekvapuje nás, že za hlavný dôvod nedôvery označili oslovení respondenti aj firmy zasahovanie či nátlak vlády a politikov na súdy,“ uviedol tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Predseda strany Richard Sulík v tejto súvislosti poukázal na to, že v slovenskej justícii musia nastať razantné personálne zmeny. „To by však nemohli byť na jej čele ľudia ako Dušan Kováčik, ktorý za osem rokov nepodal ani jednu obžalobu v 61 prípadoch. Je to človek, ktorý nemá čo robiť na čele špeciálnej prokuratúry a vládna špička ho už dávno mala vyzvať na odchod,“ tvrdí Sulík.

Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ s najdlhším trvaním občianskych a obchodných sporov. Na poslednej priečke v nezávislosti súdov sa SR umiestnila aj v rebríčku Svetového ekonomického fóra. SaS pritom chápe vymožiteľnosť práva ako nevyhnutnú podmienku ekonomického a hodnotového rozvoja spoločnosti.

„Ľudia od nás očakávajú, že ako súčasť vlády prejdeme od slov k činom a zavedieme vymožiteľnosť práva a fungujúcu spravodlivosť. Na Slovensku už musí konečne platiť, že kto má byť súdený, nech je súdený, kto má skončiť v base, nech skončí v base, musí platiť padni, komu padni,“ poznamenal Baránik.

- Reklama -