Érsek (Most-Híd): Kapacita vlakov na trase Bratislava–Komárno je dostatočná

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

Súčasné riešenie posilnenia kapacity vlakov na trase medzi Bratislavou a Komárnom je podľa ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) dostatočné. “Samozrejme, ak by sa ukázalo, že záujem o tieto vlaky dlhodobo prevyšuje kapacity, budeme hľadať riešenia, ako tento problém vyriešiť,” avizoval minister počas tohtotýždňovej Hodiny otázok v parlamente.

Vlaky na trase medzi Bratislavou a Komárnom vypravuje súkromný dopravca RegioJet s dotáciou od štátu. Po tom, čo sa spoločnosti poškodili tri súpravy pri nehodách, ministerstvo malo sťažnosti od cestujúcich, že vlaky na trase jazdia plné. Rezort sa tak dohodol s dopravcom, že nasadí na linku štyri ďalšie motorové jednotky. Spoločnosť začala s ich nasadzovaním od 10. marca tohto roku a odskúšať ich bol osobne aj minister Érsek.

“Celkovo z 56 vlakov vypravovaných v oboch smeroch v pracovnom dni je už dnes až 21 radených so zdvojenými alebo inak posilnenými súpravami,” vyčíslil minister. V minulom cestovnom poriadku bolo podľa jeho slov v pracovných dňoch zdvojovaných len 16 vlakov. “Aj to svedčí o tom, že ministerstvo dopravy má záujem na tom, aby cestujúci aj na tejto trati mohli cestovať kultúrne s primeranou kvalitou poskytovaných služieb zo strany dopravcu,” konštatoval Érsek. 

Ministerstvo dopravy však bude podľa neho realizovať prieskumy dodržiavania radenia vlakov a stav ich obsadenosti a v prípade, že bude dopyt cestujúcich prevažovať nad dostupnou kapacitou, prijme príslušné opatrenia.

Čo sa týka novonasadzovaných vlakov RegioJetu, jeden poskytuje približne 140 miest na sedenie a v časoch špičky ich môže dopravca spájať do dlhých trojsúprav, ktoré spolu ponúknu 420 miest na sedenie. Nejde pritom o nové súpravy, ale dopravca avizoval, že vlaky ešte postupne upraví. Mal by sa napríklad zmodernizovať interiér súprav.

Zdroj: TASR

- Reklama -