Prezident rozdelil svoj februárový plat ľuďom v núdzi

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident zo svojho platu prispel rodine ženy s dvomi deťmi, ktorá sa ocitla v ťažkej situácii. Matka nedávno pochovala svoje tretie dieťa, dvanásťročného chlapca, ktorý podľahol onkologickému ochoreniu. Počas starostlivosti o chorého syna musela prestať pracovať, aby sa mohla starať o rodinu. Otec s nimi nežije.

Príspevok z platu Andreja Kisku dostal aj šestnásťročný chlapec, trpiaci na svalovú dystrofiu typ Duchenne, v dôsledku ktorej je odkázaný na pohyb elektrickým vozíkom a neustálu pomoc. Chlapcova matka má kvôli starostlivosti o syna za prácu doma len minimálny príjem. V dôsledku dlhov exmanžela prišla rodina o dom. Aj keď žene finančne pomáhajú a prispievajú na nájom dve dospelé deti i ďalšia rodina, jej situácia je kritická. Stav chorého syna sa zhoršuje a prostriedky na zmierňovanie  jeho stavu sú finančne nákladné.

Prezident takisto podporil ženu, ktorá má štyri zdravotne postihnuté deti. Stará sa o ne sama, pretože manžel je vo väzbe. Žena poberá peňažný príspevok na opatrovanie dvoch mladších detí, požiadala o peňažný príspevok na osobnú asistenciu na dve staršie deti. Organizácia muskulárnych dystrofikov spolu s úradom práce sa snažia rodine pomôcť, kým sa to však  dorieši, je žena s deťmi v kritickej situácii.  

Finančný príspevok dostali aj manželia vychovávajúci päť detí, ktoré majú v náhradnej osobnej starostlivosti od roku 2009. Všetky deti sú školopovinné, najstarší syn navštevuje stredné odborné učilište mimo miesta bydliska. Manželka je momentálne nezamestnaná, manžel je na polovičnom invalidnom dôchodku. Rodina žije v jednoizbovom byte, v súčasnosti sú v platovej neschopnosti a hrozí im exekúcia.

Andrej Kiska podporil tiež rodinu, v ktorej rodičia kvôli závislosti na alkohole prišli o svojich päť detí a vlastné bývanie. Opäť sa však dokázali postaviť na nohy a získali deti naspäť do svojej starostlivosti. Aj v súvislosti s onkologickým ochorením otca je však rodina v ťažkej situácii a chýbajú jej finančné prostriedky.

Finančný príspevok dostal aj manželský pár vychovávajúci štyri deti, z toho jedno zdravotne postihnuté. Otec sa nemôže zamestnať, keďže manželka je nepočujúca a nemôže komunikovať s lekármi. Rodina je na tom  finančne veľmi zle.

Prezident pomohol aj ďalším štyrom rodinám, ktoré zápasia s onkologickými diagnózami. Jednou z nich je mladá rodina s dvomi deťmi, žijúca vo veľmi skromných pomeroch. Ročnej dcérke diagnostikovali zhubné onkologické ochorenie. Adresátkou pomoci je aj osamelá matka, ktorá sa stará o šesť detí a hrozí jej, že príde o bývanie.

- Reklama -