sobota, 20 apríla, 2024
8.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Zriadením fondu splníme ďalší zo svojich programových priorít

Most-Híd: Zriadením fondu splníme ďalší zo svojich programových priorít

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

Fond na podporu kultúry národnostných menšín podľa plánovaného časového harmonogramu má vzniknúť v júli. Kompetencia prideľovania dotácií z Úradu vlády prejde na novú verejnoprávnu inštitúciu, ktorá do kultúry prinesie dvojnásobné množstvo peňazí. Prvé výzvy fondu podľa Konráda Rigóa, štátneho tajomníka MK SR, nominanta strany Most-Híd budú vyhlásené začiatkom nastávajúceho roka. Celkový rozpočet inštitúcie je 8 miliónov eur, z čoho na podporu kultúrnych aktivít najpočetnejšej maďarskej národnostnej menšiny môže využiť 4 milióny eur.

Okrem kultúrnych podujatí bude fond podporovať edičnú a vedeckú činnosť v oblasti kultúry a aktivity kreatívneho priemyslu. Vďaka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín bude môcť každá menšina rozhodnúť o svojich kultúrnych prioritách autonómne, povedal o fonde vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd), ktorý sa na príprave právnej normy spolupodieľal. “Dávame isté prvky kultúrnej samostatnosti, samosprávy pre menšiny”- dodal Ravasz.

Podľa predsedu strany Most-Híd jeho strana splní ďalší zo svojich programových priorít, vďaka ktorému získa kultúra národnostných menšín systematickú podporu na svoje umelecké aktivity.

 

- Reklama -