Prezident si pripomenul 75. výročie transportu do koncentračného tábora

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý sa na odhalení pamätnej tabule zúčastnil, vyjadril vďaku, že stretol jednu z preživších, ktorou je dnes už 92-ročná Edita Grosmanová z Humenného.

„Dievčatá nevedeli, čo ich čaká. Z tých 1000 dievčat prežilo 20. Dnes bolo pre mňa veľkou cťou, že som sa mohol stretnúť s jednou z tých, ktoré prežili. Ide o Editu Grosmanovú. Vtedy mala 17 rokov. Keď som sa s ňou dnes rozprával, tak nás prosí o jedno. Chce, aby sme si uvedomili, že ľudia sa nedelia podľa náboženstva či podľa farby pleti. Nedelia sa na Židov, Rómov, moslimov, ale ľudia sú ľuďmi a vždy by sme sa mali pozerať na nich ako na ľudské bytosti,“ povedal prezident.

Podľa jeho ďalších slov v súčasnosti opäť ožívajú temní duchovia minulosti. „Ožívajú opäť extrémisti, protižidovské, protirómske nálady. Často si kladieme otázku, čo máme spraviť. Nepoznám presnú odpoveď, ale stará múdrosť hovorí, že nato, aby zlo mohlo zvíťaziť, stačí veľmi málo. Stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič,“ dodal Kiska.

- Reklama -