OĽaNO: Stanovisko ku koaličnému návrhu zákona, ktorý má riešiť zrušenie Mečiarových amnestií

0
Ján Budaj ako tieňový minister životného prostredia (Autor: TASR)

Ján Budaj:

„Diabol sa ukrýva v detailoch. Náhla iniciatíva dvoch strán, ktoré boli až doposiaľ odporcami prijatia ústavného zákona o zrušeni amnestií, vyvoláva viac otázok ako prináša odpovedí.

Prečo je potrebné ísť inou cestou než tou, ktorá je v súlade s doterajšou parlamentnou praxou, a ktorú svojim odborným menom podporilo 26 najznámejších ústavných právnikov a právnych expertov?

Prečo má byť parlament „preverovaný“ Ústavným súdom, ak sám je ústavodárnym zhromaždením?

Prečo sa má meniť Ústava natrvalo a na všetky prípady amnestií, ak nám ide o zrušenie konkrétneho zneužitia inštitútu amnestie, ktoré súvisí so zakrytím zavlečenia prezidentovho syna?

Prečo dnes chcú poslanci a politici, ktorí už v minulosti ignorovali rozhodnutie ÚS, nás ostatných presvedčiť, že práve Ústavný súd má stáť nad priamo zvoleným zborom poslancov? Že práve ÚS, v ktorom je veľa straníckych nominantov a nik z nich nie je volený občami, má stáť nad ústavodárnym zhromaždením, ktorým je Národná rada Slovenskej republiky?A napokon otázka: Prečo o takejto závažnej zmene Ústavy a vzájomných vzťahov medzi ústavnými inštitúciami, o ktorej predseda parlamentu hovori, že je to priam historická chvíľa, máme hlasovať už o pár dní a v extrémne zrýchlenom režime?

Všetky tieto otázky a takisto aj preštudovanie návrhu si vyžiadajú viac času a vyžadujú si aj rokovania s odborníkmi a expertami.
Tento koaličný návrh, aby sa v skrátenom konaní zmenila Ustava, je šitý horúcou ihlou. A možno jeho autori vidia na konci to, že Mečiarove amnestie zostanú práve prostredníctvom Ústavného súdu navždy nezrušené.“

Igor Matovič:

„Verejne ďakujem Jánovi Budajovi za vytrvalosť v tejto agende, za to, že sa nevzdal, a tiež ďakujem desiatkam tisícom ľudí, ktori sa podpísali pod petíciu za zrušenie Mečiarových amnestií – aj pod týmto tlakom musel Robert Fico svojim spôsobom kapitulovať. Chcel by som veriť dobrým úmyslom Fica a Danka, ale vieme čo sú to za ľudia… Myslím, že treba za tým vidieť to, čo chcú zrejme dosiahnuť v skutočnosti: Podľa mňa to spravili preto, aby obsadili do roku 2031 Ústavný súd čisto svojimi nominantami. Považujem to zo strany Fica, Danka a Bugára iba za vyvíjanie obrovské tlaku na prezidenta, aby doplnil počet sudcov a tým v podstate znížil latku na to, aby boli zrušené amnestie. Ale dostatočný počet sudcov na takéto rozhodnutie by sa nenašiel preto, lebo viacerí ústavní sudcovia sú nominanti práve Vladimíra Mečiara, človeka s krvavými paprčami. Ti majú rozhodnúť o tom, či sa zrušia Mečiarove amnestie. To je absurdné.

Pritom prezident odoláva tlaku nominovať za Ústavných sudcov Ficových ľudí ako pani Laššáková, ktorá ako Palculienka ukazovala celé roky poslancom Smeru ako majú hlasovať, alebo pán Mamojka, donedávna poslanec Smeru. Prezident bráni verejný záujem, aby ÚS nebol do posledného sudcu iba podľa predstáv Roberta Fica. Fico chce zneužiť ÚS na to, aby zabezpečil beztrestnosť pre seba, Danka a ďalších na nich napojených lumpov. Keď si takto zabetónujú ÚS do roku 2031, tak dovtedy sa v tejto krajine nedovoláme spravodlivosti. Podotýkam, že to bude 42 rokov po Nežnej revolúcii, bude to dlhšie obdobie, než ako nám vládli komunisti…

Každý demokraticky zmýšlajuci človek sa dovoláva spravodlivosti a chce zrušenie Mečiarových amnestií. Nech to navrhuje ktokoľvek, je to verejná vôľa. Fico síce ľuďom ponúka cukrík, ale za to chce obrovské sústo – aby sme všetci boli súčasťou jeho tlaku na prezidenta, aby schválil jeho sudcov. Nominantov tam má už dosť a chce dosadiť ďalších. Keď sa na to necháme zneužiť, dopadneme všetci zle. Podpíšeme sa pod beztrestnost Fica či Danka a iných zlodejov. Pascou ich návrhu je práve ich beztrestnosť.“

- Reklama -