SaS: Kauza odobratia podpory výrobcom elektriny môže byť nebezpečný precedens pre podnikateľské prostredie, rozhodne ústavný súd

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

V roku 2009 sa vláda Roberta Fica rozhodla podporiť výrobu elektriny z OZE a KVET, tak ako to od nás vyžaduje EÚ. Spôsob podpory však prispôsobili podmienkam vyhovujúcim záujmom strany SMER-SD, čo viedlo k výraznému zvýšeniu cien energií. „Obmedziť a aspoň čiastočne vrátiť pôvodný účel podpory OZE, teda zabezpečiť v rámci energetického mixu čistú, domácu elektrinu sa následne podarilo až vláde Ivety Radičovej na návrh strany SaS,“ hovorí Karol Galek, poslanec NRSR za stranu SaS.

Niektorí medzičasom stihli svoje elektrárne výhodne predať a profitovať z tohto rýchleho a prihraného biznisu. Pre nových majiteľov a tých, ktorí zotrvali, prišla v roku 2015 rana vo forme obodratia ročnej podpory kvôli nesplneniu oznamovacej povinnosti. Tá síce vyplývala zo zákona, no v minulosti jej nesplnenie nebolo nijak sankcionované. „Pre viacerých výrobcov bola táto sankcia likvidačná a okrem vplyvu na zamestnanosť naštrbila aj dôveru v štát, jeho stabilitu a vyslala negatívny signál pre podnikateľov aj v iných oblastiach,“ vysvetlil Karol Galek.

Dôsledkom zavedenia sankcie za nesplnenie oznamovacej povinnosti bolo odobratie podpory na rok 2015 viac než 1 100 a v tomto roku viac než 130 výrobcom. „Uplatnenie tak prísnej sankcie za nesplnenie absurdnej administratívnej povinnosti považujem za zjavne neprimerané a preto je protiústavné. Zákony nemôžu byť zneužívané na šikanovanie podnikateľov, ani na účelové odčerpávanie finančných prostriedkov cez absurdné povinnosti a neprimerané sankcie za ne,“ upozorňuje Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners, ktorá zastupuje poslancov pred Ústavným súdom.

„Právna istota je jednou z najdôležitejších podmienok pre stabilitu a zdravé podnikanie. Ak štát stanoví podmienky, nech sú akékoľvek, a podnikateľ sa im prispôsobí, je veľmi nepríjemné, možno až likvidačné, ak ich následne zmení,“ vysvetľuje Jana Kiššová,  poslankyňa a predsedníčka výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. „Štát nemôže meniť pravidlá počas hry spôsobom, ktorý niekoho poškodzuje, možno až likviduje. Znižuje to dôveryhodnosť pre zahraničných investorov aj domácich podnikateľov a to vo všetkých oblastiach,“ dodáva poslankyňa.

SaS nechce v žiadnom prípade obhajovať súčasnú podporu pre OZE, či KVET, ktorú dlhodobo kritizuje. Tarifu za prevádzkovanie systému skupina opozičných poslancov na návrh strany SaS minulý rok v novembri napadla na Ústavnom sude.

„O tom, či štát naozaj mohol odobrať podporu, ktorú v minulosti garantoval, bude zajtra rozhodovať ústavný súd. Veríme v jeho nezávislosť a že svojím rozhodnutím prispeje k dôveryhodnosti krajiny a že vyšle signál všetkým súčasným aj budúcim investorom, že na Slovensku sa nemusia báť investovať,“ uzavrela Kiššová. 

- Reklama -