Minister T. Drucker sa zúčastní na Neformálnej Rade ministrov zdravotníctva EÚ na Malte

0
Tomáš Drucker (Autor: TASR)

Ministri zdravotníctva krajín EÚ sa budú v maltskej Vallette venovať témam ako obezita, stupňovanie úsilia v boji proti HIV/AIDS, liečba zriedkavých ochorení, či mobilita medicínskych špecialistov. V súvislosti s detskou obezitou minister zdôraznil, že je potrebné vytvoriť prostredie, ktoré podporuje zdravý životný štýl a správanie predchádzajúce obezite. „Je potrebné pokračovať v stratégii reformulácie  potravín, hlavne iniciatívach na  zníženie množstva soli a cukru v potravinách,“ zdôraznil  minister. Slovensko víta iniciatívu Malty zaradiť medzi témy aj aktuálny problém výskytu HIV/AIDS. „Taktiež zdôrazňujeme dôležitú úlohu Európskej komisie v boji proti epidémii AIDS, konkrétne v oblasti politiky EÚ v rámci boja proti tuberkulóze, HIV/AIDS a hepatitíde, čo podporila väčšina členských štátov počas Neformálnej Rady ministrov zdravotníctva v októbri 2016,“ doplnil T.Drucker. Dôležitou témou je aj zlepšenie prístupu k inovatívnym liekom na zriedkavé ochorenia.  Za dôležité považuje posilnenie spolupráce medzi európskymi zdravotníckymi systémami, napríklad cezhraničnou výmenou vzdelávacích programov pre medicínskych špecialistov. „Takúto spoluprácu vnímame  ako veľmi dôležitú, nakoľko povedie  k posilneniu medicínskych kapacít v oblasti vysoko špecializovanej zdravotnej starostlivosti,“ myslí si minister Tomáš Drucker.

Malta prevzala predsedníctvo v Rade EÚ po Slovensku. Počas nášho polročného predsedníctva  medzi priority v oblasti zdravotníctva patrili témy ako dostupnosť inovatívnych a cenovo prístupných liekov pre pacientov, či nedostatok liekov.  Jednou z nosných tém nášho predsedníctva bola antimikrobiálna rezistencia a s ňou súvisiaci nárast výskytu tuberkulózy v Európe a tiež otázky vakcinácie. Slovensko zorganizovalo viacero konferencií napríklad na tému chronické neprenosné ochorenia a zdravý životný štýl s cieľom podporiť spoločnú stratégiu pre prevenciu týchto chorôb, ktorých výskyt sa významne zvyšuje po celom svete. Súčasťou bola aj diskusia o skvalitňovaní potravinárskych výrobkov. Slovensko už v tejto súvislosti tento rok prijalo Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025, ktorý má pomôcť zabrániť predčasným úmrtiam, významne znížiť negatívnu záťaž súvisiacu s výživou a vďaka správnym stravovacím návykom predchádzať obezite, chronickým ochoreniam či predčasným úmrtiam. Jedna z konferencií v rámci nášho predsedníctva bola zameraná aj na Azheimerovu chorobu, ktorá poskytla dobrú príležitosť zjednotiť ľudí z rôznych odborných oblastí pre riešenie kľúčových aspektov tohto ochorenia.

Počas neformálneho zasadnutia ministrov zdravotníctva v októbri 2016 v Bratislave politickí predstavitelia podporili návrh predsedníctva  na vytvorenie rámca pre politiky EÚ pre tuberkulózu, HIV/AIDS a hepatitídu B a C. Ministri tiež podporili dôležitosť riešenia problému nedostatku liečiv, najmä podporou dobrovoľnej spolupráce v oblasti výmeny informácií, alebo spoločnými rokovaniami o cenách liekov. Ministri zdravotníctva diskutovali aj o problematike očkovania, ktoré je považované za jeden z najúčinnejších preventívnych prostriedkov, ktorý zabraňuje šíreniu prenosných chorôb na celom svete.

- Reklama -