SaS: Ministerstvo dopravy tají informácie o softvéri za takmer milión eur

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Koaliční poslanci odmietli podporiť na Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti návrh poslanca Miroslava Ivana z SaS na poslanecký prieskum ohľadne dopravného modelu v hodnote takmer milión eur, o ktorého využití takmer nikto nič nevie.

„Dopravný model je softvér, ktorý stál 900-tisíc eur. Je nainštalovaný na počítači na ministerstve dopravy. Ide o nástroj, ktorý, ak je naplnený relevantnými údajmi, môže poskytnúť komplexné informácie o všetkých módoch dopravy (osobné autá, nákladné autá, vlaková doprava, a pod.). Inak povedané, ak si v tomto modeli nahodíte nejaký nový úsek diaľnice, ktorý napríklad plánujete, model vám ukáže, ako na to zareagujú ostatné formy dopravy a ich intenzity. To isté platí o nadefinovaní osídlenia, priemyslu a podobne,“ vysvetlil mechanizmus fungovania dopravného modelu Ivan.

Tímlíder SaS pre dopravu sa od októbra minulého roka márne snaží získať bližšie informácie o využití tohto softvéru. „Preto som dnes požiadal na výbore pre hospodárske záležitosti o uskutočnenie poslaneckého prieskumu na ministerstve dopravy. Koaliční poslanci sa však zdržali, a tak prieskum neschválili.“

Podľa Ivana je veľmi smutné, že softvér, ktorý by mohol dať odpoveď na otázku, ako ďalej s dopravou na Slovensku, je utajovaný. „Všetci by chceli diaľnice, všetci by chceli investorov, všetci by chceli obchvaty, a k tomu by nám mal tento softvér pomôcť. Ozaj nechceme vedieť, na čo sme vyhodili 900-tisíc eur? Začínam mať pochybnosť, či je ten softvér vôbec nainštalovaný, resp. či ho niekto aj reálne používa,“ dodal poslanec parlamentu za SaS.

- Reklama -