Baránik (SaS): Nebudem zakrývať celospoločenský problém len preto, že mi hrozí perzekúcia

0
Alojz Baránik (Autor: Reprofoto, Facebook)

Poslanec si je vedomý, že príslušníci súdnej moci sa môžu cítiť dotknutí zovšeobecňujúcimi negatívnymi výrokmi o sudcoch. „To je ale prirodzený následok stavu, v ktorom sa súdna moc nachádza. Je to dôsledok odovzdania vedenia súdnictva absolútne nevhodným ľuďom, ktorí dlhodobo ničili charakter súdnej moci. Rovnako toho, že súdna moc nikdy neprešla očistou od komunistických a iných nevhodných kádrov. Naopak, tieto osoby sa v súdnej moci etablovali na najvyšších postoch tak, aby mohli zohrávať kľúčovú rolu v udržiavaní neprávneho štátu,“ tvrdí Baránik.

Podľa neho je prirodzené, že za takého stavu je Krajský súd v Bratislave, ako súd príslušný pre rozhodujúcu časť oligarchov a štátnych inštitúcií, kľúčový pre ovládnutie tými, ktorí si neželajú právny štát, ale štát, ktorý slúži im samotným. „V tejto súvislosti sa odvolávam aj na medializované negatívne informácie, ktoré sa viažu k dlhoročnému predsedovi tohto súdu,“ dodáva Baránik.

Poslancovi je samozrejme ľúto, ak sa svojimi (v podnete ZSS napadnutými) výrokmi dotkol sudcov, ktorí si to nezaslúžia. „Opakovane som sa verejne vyjadril pozitívne a s ocenením na adresu tých sudcov, ktorí svoju prácu robia čestne a odborne. Na tom sa nič nezmenilo. To ale neznamená, že budem v rozpore so svedomím pri výkonné poslaneckého mandátu zakrývať kľúčový celospoločenský problém len preto, že mi hrozí perzekúcia od tých, ktorí majú záujem na zachovaní terajšieho úplne nevyhovujúceho stavu výkonu súdnej moci,“ vyhlásil Baránik.

Dodáva, že vzhľadom na to, že ZSS rozoslala predmetný podnet nielen médiám, ale aj všetkým sudcom na Slovensku, je na zamyslenie, či je cieľom iniciátorov podnetu hľadanie rovnováhy medzi právomocami príslušníkov súdnej moci na jednej strane a občanmi zvolených poslancov parlamentu na strane druhej. „Okrem mandátu poslanca vykonávam aj občianske povolanie advokáta, je preto tiež na zváženie, či cieľom ZSS nie je aj znemožnenie toho, aby som ho mohol riadne vykonávať. A to len preto, že som v súlade s ústavou konal podľa svojho svedomia a presvedčenia,“ reaguje Baránik.

- Reklama -