Ministerstvo dopravy: Motivujeme k štúdiu dopravy

0
Diaľnica D1 (Autor: SITA)

„Naším cieľom je zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách v oblasti dopravy a postupne tak zvyšovať odbornosť ľudí aj kvalitu projektov v oblasti dopravy,“ povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

V rámci dvojdňového programu budú mať školáci v podobe ukážok výkonu rôznych povolaní možnosť vyskúšať si riadenie dopravy z pozície výpravcu na modelovej železnici, riadenie rušňa prostredníctvom ETCS zariadenia (moderného vlakového zabezpečovača), navštíviť priestory rušňa či kamiónu a oboznámiť sa s diagnostikou a smart ovládaním vozidiel. Záchranári predstavia spôsoby poskytovania prvej pomoci, hasičský zbor bude prezentovať historickú a súčasnú hasičskú techniku, automobilové spoločnosti predstavia novinky zo sveta motorizmu. Železniční modelári vystavia modely priamo v železničných vozňoch. Návštevníkom bude slávnostne predstavená kniha „Vrútky – 145 rokov s okrídleným kolesom“.

Na podujatí budú prezentované študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Žilinská univerzita v Žiline predstaví aj možnosti vysokoškolského štúdia v oblasti dopravy. Deťom a mládeži odborníci poskytnú kariérne poradenstvo s alternatívami ďalšieho profesijného smerovania.

Účastníci podujatia sa budú môcť zapojiť do kvízovej štafety, oboznámiť sa s pokusmi vo „vedeckej cukrárni“, alebo si vyskúšať so špeciálnymi okuliarmi, ako sa chodí medzi prekážkami po užití alkoholu či drog. Atmosféru spríjemní hudobná skupina OFF, Jaro Gažo a deti, moderovať bude Radko Pažej. V jedálenskom vozni bude pre návštevníkov občerstvenie. Vstup na podujatie je bezplatný.

- Reklama -