Bratislavský samosprávny kraj: Reakcia na tvrdenia poslancov k priebehu rekonštrukcie Divadla Aréna

0
Predseda BSK Pavol Frešo (Autor: SITA)

Súťaž na dodanie technológie bolo možné vyhlásiť na základe ŠTÚDIE ZMENY TECHNOLOGICKÉHO VYBAVENIA INSCENAČNÉHO PRIESTORU a jej prílohy, ktoré vypracoval prof. ak. arch. Jindřich Smetana, v ktorej je položkovitý rozpočet a zároveň na základe odovzdanej časti projektovej dokumentácie Ing. arch. Gabriela Drobniaka v rozsahu špecifikácie technológie. Z tohto dôvodu bolo možné vypísať verejné obstarávanie na dodávku technológie, pretože projektová dokumentácia bola vypracovaná a dodaná.

Požiadavky Divadla Aréna boli pomenované v ŠTÚDII ZMENY TECHNOLOGICKÉHO VYBAVENIA INSCENAČNÉHO PRIESTORU, ktorej obstarávateľom bolo Divadlo Aréna. Tieto požiadavky boli premietnuté do súťažných podkladov na vyhlásenie verejného obstarávania na projektové práce a súvisiace činnosti. Predmetná ŠTÚDIA bola prílohou súťažných podkladov. Všetky požiadavky, ktoré boli vznesené zo strany Divadla Aréna, pracovná skupina na prípravu verejného obstarávania na rekonštrukciu Divadla Aréna zapracovala, čoho dokladom sú podrobné zápisnice z pracovných porád a e-mailová komunikácia medzi členmi pracovnej skupiny.

Zákon o verejnom obstarávaní č. 343/2015 Z.z. v § 42 ukladá verejnému obstarávateľovi povinnosť spracovať súťažné podklady a definovať technické parametre zákazky čo najpodrobnejšie, jasne a zreteľne. Tak, aby uchádzač jednoznačne vedel predložiť ponuku v súlade s požiadavkami verejného obstarávateľa.

Realizačný projekt je potrebný pre výber dodávateľa stavby, nie pre výber dodávateľa technológie. Pretože projektová dokumentácia bola vypracovaná a dodaná, bolo možné vypísať verejné obstarávanie na dodávku technológie. Realizačný projekt bude dokončený následne po tom, ako bude vysúťažená technológia, ktorá má byť počas rekonštrukcie divadla v priestore následne inštalovaná. Práve preto je jednou z podmienok verejného obstarávateľa etapovité dodávanie technológií, teda v súlade s priebehom rekonštrukcie. 

Verejný obstarávateľ pri voľbe samotného postupu verejného obstarávania použil najtransparentnejší postup, ktorým je elektronické verejné obstarávanie nadlimitnej zákazky zverejnené vo Úradnom vestníku EÚ. Táto súťaž nie je viazaná na územie Slovenskej republiky. O zákazku teda majú možnosť uchádzať všetky spoločnosti z priestoru Európskej únie. Nakoľko ide o nadlimitnú zákazku, výšku zábezpeky určuje zákon. Podľa zákona č. 343/2015 Z.z. je zábezpeka prípustná vo výške maximálne 5% z predpokladanej hodnoty zákazky. V konkrétnom prípade je zábezpeka požadovaná vo výške 1,92 %.

Zastupiteľstvu BSK bola dňa 17. 2. 2017 predložená komplexná a podrobná informácia o priebehu rekonštrukcie Divadla Aréna. Začiatkom budúceho týždňa prebehne rokovanie pracovnej skupiny na prípravu verejného obstarávania na rekonštrukciu Divadla Aréna s výrobným výborom k realizácii projektovej dokumentácie na rekonštrukciu Divadla Aréna, ktoré zhodnotia celkový stav projektu rekonštrukcie Divadla Aréna a príjmu odporúčania vo vzťahu k procesu rekonštrukcie, ktoré budú predložené finančnej a majetkovej komisii Zastupiteľstva BSK.

Podľa § 8 ods. 4 zákona č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy finančné prostriedky poskytnuté na základe uznesenia Vlády SR č. 705/2015 v januári 2016 v sume 2,5 mil. eur môžu byť čerpané do konca roku 2018 a finančné prostriedky v sume 2 mil. eur poskytnuté v januári 2017 môžu byť čerpané do konca roka 2019.

- Reklama -