SaS: Obstarávanie na technológie do Divadla Aréna je šité na mieru

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Okrem skutočnosti, že toto obstarávanie bolo vyhlásené bez projektovej dokumentácie, zistili sme, že v podmienkach chýbajú požiadavky divadla. Sú to presne tie, ktoré zniesla aj napadnutá Bothová, ktoré neboli akceptované a kvôli ktorým došlo k sporu. Avšak oveľa závažnejším zistením je to, že po dôkladnom preštudovaní podmienok obstarávania si myslíme, že je šité na mieru pre konkrétneho dodávateľa,“ povedal podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Igor Bendík (SaS).

Poslanec BSK za SaS Ján Karman ďalej informoval, že v súťažných podkladoch pre dodanie technológií do divadla je aj podrobná technická špecifikácia jednotlivých prvkov. „Dokument má 67 strán a sú tam veľmi podrobné charakteristiky jednotlivých zariadení. Vyzerá to tak, akoby to bolo vystrihnuté z technických listov konkrétnych výrobkov od konkrétnych výrobcov,“ upozornil Karman.

Okrem toho sa v podkladoch uvádza aj finančná zábezpeka 75 tisíc eur. Ďalšou neprimeranou požiadavku je podľa poslanca predloženie údajov o minimálne jednej zákazke v hodnote jeden milión eur bez DPH v podobnej oblasti. „Pre koho to bolo šité? Koľko takýchto stavieb za posledné roky na Slovensku realizovali? Koľko firiem má k dispozícii takúto referenciu? Vieme o jednej, Zimná jazdiareň na Bratislavskom hrade a je to firma Váhostav Juraja Širokého,“ dodal Karman.

Poslanec Vladimír Sloboda preto žiada predsedu BSK Pavla Freša, aby zrušil toto obstarávanie, no zároveň, aby zabezpečil podrobnú projektovú dokumentáciu a z nej urobil výkaz, podľa ktorého by súťaž bola otvorená pre viacerých. „Rovnako ho žiadame, aby nezabudol predĺžiť termín čerpania financií na rekonštrukciu Divadla Aréna. V neposlednom rade ho vyzývame, aby po návrate Jána Keseleho z trojtýždňovej dovolenky, vyvodil voči nemu zodpovednosť,“ uzavrel Sloboda.

- Reklama -