I. Korčok: Výsledky nášho predsedníctva stále doznievajú, Rada odsúhlasila úpravu finančného rámca 2014-2020

0
Vlajka EÚ (Autor: SITA)

„Je to dobrá správa,“ skonštatoval I. Korčok s tým, že dohoda v praxi znamená viac zdrojov pre súčasné výzvy a tiež väčšiu flexibilitu, aby EÚ rýchlejšie reagovala na nepredvídané udalosti.
 
Dohodu Rady umožnilo dodatočné uistenie Talianska ohľadom Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých, pre ktorú Rada vyčlenila dodatočných 1,2 mld. EUR – o 20 percent viac, ako navrhla Európska komisia.
 
„Počas slovenského predsedníctva sme dokázali navýšiť alokáciu oproti pôvodnému návrhu Európskej komisie, čo Taliansko ocenilo,“ spresnil štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie. „Z hľadiska alokácií teda nedochádza k žiadnej zmene, no je tu politický záväzok, že v prípade zhoršenia nezamestnanosti mladých bude Európska komisia promptne reagovať.“
 
Dohoda Rady teraz smeruje so žiadosťou o súhlas do Európskeho parlamentu. „Verím, že tento upravený finančný rámec – lepší, s viac zdrojmi a flexibilnejší – sa tak čoskoro stane realitou,“ uzavrel I. Korčok.

Príprava nadchádzajúcej Európskej rady

Rada pripravovala aj nadchádzajúci summit lídrov členských štátov EÚ (9.-10. marec) a prerokovala jeho nosné témy – zamestnanosť a rast, bezpečnosť a obrana, migrácia a napokon politická situácia v krajinách západného Balkánu.
 
„Jedným z našich silných posolstiev je, aby sme dôsledne realizovali predsavzatia v prospech upevnenia vnútorného trhu vrátane digitálnej ekonomiky, pretože prinášajú hmatateľné a zrozumiteľné výsledky,“ uviedol štátny tajomník.
 
Zároveň podčiarkol, že závery summitu zmienia aj pre Slovensko citlivú otázku rozdielnej kvality potravín na jednotnom trhu EÚ. „Na základe našej výzvy Európska komisia akceptuje, že túto otázku bude riešiť.“
 
Slovenská diplomacia sa úspešne zasadzovala aj za zaradenie témy Západného Balkánu do agendy Európskej rady, keďže situácia sa nevyvíja priaznivo. „Tento kľúčový región musí vidieť, že únia – plne sústredená na vnútorný vývoj vrátane Brexitu – ho nedáva na vedľajšiu koľaj,“ upozornil I. Korčok s tým, že naša výzva je jednoznačná – ukázať väčšiu angažovanosť.
 
„Nejde o nerealistické očakávania ohľadom rozširovania, pretože krajiny poznajú svoje domáce úlohy, ale o potrebu ukázať, že ich európska perspektíva je reálna,“ uzavrel.
 
Záznam z mediálneho brífingu.

- Reklama -