M. Lajčák na FAC: „Na Balkáne musíme ukázať viac politickej empatie, rozhodnosti a vyváženosti našej politiky“

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Rovnako by podľa dohody mala vzniknúť spoločná podporná koordinačná bunka, ktorej úlohou bude riadiť nevojenské operácie. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v danej súvislosti uvítal sformovanie týchto štruktúr EÚ. „Model, podľa ktorého výcvikové misie fungujú dnes, má svoje rezervy. Preto vítame iniciatívy posilňujúce tak vojenské, ako aj civilné spôsobilosti EÚ a ich flexibilné nasadenie. Zároveň je však pre nás dôležité aj to, aby si naši partneri v tretích krajinách budovali svoje vlastné schopnosti a spôsobilosti v oblasti obrany a bezpečnosti,“ povedal M. Lajčák.

Ministri sa z iniciatívy viacerých členských štátov EÚ, vrátane Slovenskej republiky, zaoberali aj aktuálnou situáciou v regióne západného Balkánu, kde atmosféru z veľkej miery charakterizuje nárast napätia a stúpajúci nacionalizmus. Diskusiu uviedol debrífing vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku F. Mogherini o jej ceste po šiestich krajinách regiónu. Ministri konštatovali, že sa množia provokácie a incidenty, na ktoré by EÚ mala byť schopná reagovať. „Musíme sa regiónu venovať viac a častejšie. Celková situácia sa zhoršuje, musíme ukázať viac politickej empatie, rozhodnosti a vyváženosti našej politiky voči jednotlivým krajinám. Politici v nich očakávajú, s čím novým príde Washington, a ako na to Brusel zareaguje. Ak vyprázdnime pole, vzniknuté vákuum zaplnia aktéri, ktorých pôsobenie v regióne môže byť nekompatibilné s našimi záujmami a potrebami. Preto je v danom kontexte dôležité udržať kredibilitu rozširovania ako dôležitého nástroja na dosiahnutie pozitívnych zmien v regióne. Ak žiadame od partnerov aby plnili naše podmienky, musíme si aj my plniť svoje záväzky,“ povedal vo svojom vystúpení k tejto téme minister M. Lajčák.

Pracovný obed s ministrom zahraničných vecí Egypta S. Šukrím bol venovaný situácii v krajine a v jej širšom susedstve. V otvorenom rozhovore ministri obsiahlo diskutovali o témach migrácie, boji proti terorizmu, o regionálnej spolupráci a opatreniach na posilnenie právneho štátu. Slovenská republika podporuje prehĺbenie dialógu s Egyptom ako s významným regionálnym partnerom, ktorý sa snaží o stabilizáciu pomerov v regióne. Ako to zdôraznil minister M. Lajčák, v otázke migrácie je pre nás Egypt dlhodobo kľúčovým partnerom, čomu by malo zodpovedať aj vytvorenie osobitného rámca pre spoluprácu s EÚ. Slovensko preto podporuje konanie Asociačnej rady s Egyptom v najbližšom možnom termíne.

Na záver bol posúdený vývoj v politickej a bezpečnostnej oblasti v Konžskej demokratickej republike, kde zdôraznili záujem na konaní slobodných a spravodlivých volieb v krajine. 

 
- Reklama -