Ministerstvo vnútra spolupracuje na projekte školských autobusov pre deti

0
Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer- SD) (Autor: TASR)

„Školské autobusy majú potenciál zvýšiť bezpečnosť žiakov, lepšie zorganizovať dopravu a zefektívniť školský systém. Preto sme sa spoločne dohodli na spustení tohto pilotného projektu,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Rezort školstva v rámci pilotného projektu presmeruje už dnes existujúce dotácie na cestovanie žiakov z obcí, kde nie sú školy, na tento projekt. „Myslíme si, že tento projekt bude mať potenciál nielen zlepšiť život žiakov, ale zároveň dáva starostom s menšími školami možnosť sa spojiť, zorganizovať si dopravu a spoločne vybudovať spoločnú kvalitnú školu, do ktorej bude zabezpečená  bezplatná doprava detí,“ uviedol minister školstva vedy, výskumu a športu Peter Plavčan.

Pilotný projekt preverí aj rôzne modely financovania a využitia autobusov v čase, kedy ich samospráva nebude potrebovať na dopravu pre žiakov. „Ministerstvo vnútra bude aj v tomto projekte predovšetkým logistickým partnerom, kde okrem techniky poskytneme v prípade záujmu aj naše skúsenosti z podobných projektov,“ dodal minister vnútra Robert Kaliňák.

Pilotný projekt by sa mal spustiť po tom, ako rezort vnútra ukončí verejné obstarávanie na potrebnú techniku a ministerstvo školstva nastaví systém financovania. Tento proces by mal trvať niekoľko týždňov a podľa očakávaní budú deti jazdiť autobusom už počas tohto školského roku.

V prípade, že projekt ukáže svoju životaschopnosť, predpokladá sa jeho rozšírenie do ďalších obcí na Slovensku.

- Reklama -