SaS: Aj druhé trestné oznámenie v kauze energie ide na kraj, rozhodla GP SR

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Začiatkom roka nadobudla platnosť vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zo septembra 2016, čím začali platiť nové ceny energií pre podnikateľov a domácnosti. To znamená, že odberateľ, ktorý od 1. januára 2017 spotreboval akékoľvek množstvo energie na základe platnej a účinnej zmluvy s dodávateľom, je povinný uhradiť túto spotrebu za právoplatnú cenu,“ uvádzajú v odôvodnení poslanci.

Predseda vlády Robert Fico však 23. januára 2017 na svojom verejnom facebookovom profile informoval, že vysoké faktúry za plyn a elektrickú energiu, ktoré boli odoslané v januári ľudom na strednom Slovensku, neplatia. K statusu priložil video z jeho tlačovky so slovami: „Prosím, urobte s nimi toto! (demonštratívne roztrhal papier). Čakajte na nové faktúry, ktoré budú vo výške, ktoré zodpovedajú roku 2016“.

„Podľa Trestného zákona kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom, sa dopúšťa spáchania trestného činu. Za podnecovanie sa považuje každý prejav, ktorý je spôsobilý vzbudiť rozhodnutie spáchať trestný čin, alebo neplniť dôležitú zákonnú povinnosť. Zákon ďalej hovorí, že verejný činiteľ, ktorý v úmysle spôsobiť inému škodu, prekročí svoju právomoc a tiež sa dopúšťa trestného činu. O prekročenie právomoci ide vtedy, ak sa vykoná činnosť patriaca do právomoci iného verejného činiteľa alebo orgánu,“ odvolávajú sa na zákon Rajtár, Kiššová a Galek.

- Reklama -