Ministerstvo obrany: Vojenskí policajti sa v Nemecku pripravujú na pôsobenie v operácii EUNAVFOR MED Sophia

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Slovenská republika vyčlenila pre zahraničnú operáciu EUNAVFOR MED Sophia desať príslušníkov Vojenskej polície (VP), ktorí budú v Stredomorí pôsobiť v tzv. Boarding teame na lodi nemeckého námorníctva. Počet desať je pre tento tím pevne stanovený – skladá sa z dvoch identických 5-členných skupín, pričom každý príslušník má v ňom jasne definovanú úlohu. Nemecko sa zároveň zaviazalo poskytnúť im výcvik v podmienkach morského prostredia, s ktorým nemajú slovenskí vojaci bežné skúsenosti. V priestoroch Sea Batallionu cvičia pod vedením špičkových inštruktorov.

„Naši vojenskí policajti sú v rámci výcviku dôsledne pripravovaní po teoretickej aj praktickej stránke a zameriavajú sa na tímovú prácu. V náročnejšej časti si precvičujú operácie proti malým člnom a malým pirátskym lodiam, ale aj obsadenie veľkej lode. Vysoké nároky sa pritom kladú na fyzickú pripravenosť každého člena Boarding teamu,“ uviedol riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát. Ako dodal, príslušníci Vojenskej polície sa na operáciu začali pripravovať už pred vyslaním do Eckenfördu v zariadeniach Ozbrojených síl SR s ohľadom na získanie a zlepšenie potrebných spôsobilostí.

Hlavnou úlohou operácie EUNAVFOR MED Sophia je zastavenie pašovania ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou a hrozbou globálneho terorizmu.

 

- Reklama -