Ministerstvo obrany: Slovenskí vojenskí lekári môžu po viac ako 20-tich rokoch vyštudovať v Hradci Králové

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Študijný program Všeobecné vojenské lekárstvo zabezpečuje Fakulta vojenského zdravotníctva Univerzity obrany Brno v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Prví záujemcovia z radov občanov Slovenskej republiky môžu začať študovať v Hradci Králové už od akademického roku 2017/2018. Vzdelávanie sa realizuje v dennej forme štúdia v študijnom odbore Všeobecné vojenské lekárstvo a je šesťročné.

Študent absolvuje štúdium ako profesionálny vojak v prípravnej štátnej službe vo funkcii kadet vo vojenskej hodnosti vojak 1. stupňa. Kadet bude pripravovaný na výkon dočasnej štátnej služby pre hodnostný zbor dôstojníkov na funkciu lekár vo vojenskej odbornosti H10 Vojenské zdravotníctvo. Podmienkou štúdia na Fakulte vojenského zdravotníctva je prijatie a zapísanie aj na štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Karlovej v Hradci Králové v študijnom programe Všeobecné lekárstvo.

Počas štúdia kadet získa dva vysokoškolské diplomy súčasne. Súbežne so štúdiom všeobecného lekárstva na zahraničnej civilnej vysokej škole bude kadet plniť aj vojenský program a vojensko-odborný program na zahraničnej vojenskej vysokej škole zameraný na vojenskú medicínu a poskytovanie zdravotníckeho zabezpečenia v poľných podmienkach, zdravotnícku podporu, zdravotnícke zabezpečenie a organizáciu vojenského zdravotníctva. Rezort obrany tak chce získať ďalších lekárov už počas vysokoškolského štúdia ich pripravovať aj na výkon lekárskeho povolania v špecifických vojenských podmienkach.

Fakulta vojenského zdravotníctva v Hradci Králové je moderná vysokoškolská inštitúcia s výrazným zameraním na prípravu a rozvoj vojensko-medicínskych odborností. Po úspešnom absolvovaní štúdia kadet bude vymenovaný do vojenskej hodnosti poručík a zaradený na funkciu lekár v špecializačnej príprave, kde sa bude pripravovať na získanie špecializácie v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo.

Vysokoškolské štúdium, vrátane odbornej praxe vo vojenských nemocniciach, bude hradené z rozpočtu rezortu obrany. Kadet bude mať zabezpečené bezplatné ubytovanie, celodenné stravovanie, vystrojenie vojenskými súčiastkami a mesačný príjem vo výške minimálnej mzdy (v roku 2017 predstavuje 435 eur).

Viac informácií o možnosti vysokoškolského štúdia môžu záujemcovia získať na webovej stránke Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika na adrese www.aos.sk. Informácie o výberovom konaní a podmienkach na prijatie do štátnej služby profesionálneho vojaka sú zverejnené aj na webe Personálneho úradu Ozbrojených síl Slovenskej republiky na adrese www.vojak.mil.sk alebo www.personal.mil.sk.

 

- Reklama -