I. Korčok v Berlíne: „Nemecko je strategický partner SR v európskych otázkach“

0
Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

Na všetkých stretnutiach rezonovalo 25. výročie podpisu Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi ČSFR a Nemeckom. Bilaterálne vzťahy Slovenskej republiky a Nemecka sú podľa I. Korčoka pevnejšie a zároveň dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. „Nemecko ako garant európskej integrácie a zároveň svetová hospodárska i politická veľmoc je pre nás strategickým zahraničnopolitickým partnerom,“ poznamenal na margo dvojstranných vzťahov štátny tajomník. V hospodárskej oblasti dopĺňa tento pozitívny obraz aj rekordný päťpercentný rast zahraničnoobchodnej výmeny medzi oboma krajinami v roku 2016.

S rezortným partnerom M. Edererom diskutoval I. Korčok najmä o kľúčových zahraničnopolitických témach súčasnosti. Partneri sa zhodli, že medzinárodné prostredie je bezprecedentne dynamické a charakterizuje ho globálna neistota. V tomto stave bude veľa závisieť od pozícií veľmocí, akými sú USA, Rusko alebo Čína. Európa však v tomto smere podľa I. Korčoka nesmie zaostávať. „Súčasný vývoj na globálnej scéne vytvára tlak na EÚ k posilneniu svojho postavenia, či už cestou efektívnejšej a asertívnejšej Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky alebo aj prostredníctvom posilňovania európskej spolupráce v oblasti obrany,“ uviedol štátny tajomník I. Korčok. Obaja štátni tajomníci zároveň potvrdili, že veľkú pozornosť je potrebné venovať vývoju v bezprostrednom susedstve EÚ, najmä pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine a politické dianie v západobalkánskych krajinách.

Témy súvisiace s migráciou či bojom proti terorizmu boli hlavnou náplňou pracovného obeda I. Korčoka so štátnou tajomníčkou Ministerstva vnútra E. Haberovou. Hlavnú časť diskusie venovali partneri reforme spoločného európskeho azylového systému, v rámci ktorého je najkontroverznejšou častou reforma Dublinského systému. „Vieme, že európsky azylový systém musí byť efektívnejší. Preto som potvrdil záujem SR hľadať kompromisy v nazeraní na formy solidarity pri riešení prílevu utečencov v budúcnosti. Cítiť, že názor, že povinné kvóty nie sú jediným vyjadrením solidarity, začína byť v Únií vnímaný ako väčšinový,“ vysvetlil I. Korčok.  Partneri tiež diskutovali o spolupráci s tretími krajinami pri návratoch nelegálnych migrantov do ich vlasti ale aj o ochrane Schengenskej hranice. Zhodli sa, že kľúčom k zachovaniu voľného pohybu osôb v EÚ je práve ochrana vonkajšej hranice EÚ.

Na stretnutí s poradcom kancelárky A. Merkelovej pre európsku politiku U. Corsepiom rezonovali európske témy. Partneri rokovali o vystúpení Británie z EÚ a o budúcnosti EÚ pred blížiacim sa Rímskym samitom. „Slovenská republika nebude presadzovať, aby sa rokovania o vystúpení Británie niesli v znamení jej trestania za odchod z EÚ. Na druhej strane však budeme jasne tlmočiť náš prvoradý záujem, a to dosiahnuť spravodlivé finančné vyrovnanie a zabezpečiť status našich občanov žijúcich v Británii,“ povedal na margo priorít pre Brexitové rokovania štátny tajomník I. Korčok.

    - Reklama -