Ministerstvo vnútra: Polícia počas jarných prázdnin zvýši dohľad na cestách

0
Polícia - kontroly (Autor: archív KK)

Polícia počas prázdnin očakáva zvýšenú intenzitu cestnej premávky, preto posilní dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky na hlavných cestných ťahoch a ostatných cestách.

Cieľom opatrení je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a najmä eliminovať počet dopravných nehôd s následkami na životoch a zdraví. Policajti sa zamerajú na kontrolu dodržiavania predpisov všetkými účastníkmi cestnej premávky. Zámerom opatrení je aj ochrana účastníkov cestnej premávky, ktorí na cestách dodržiavajú pravidlá cestnej premávky.

Prax ukazuje, že aj takéto kontroly a viac policajtov na cestách majú vplyv na vodičov. Je všeobecne známe, že keď vodič vidí na ceste policajta, zníži rýchlosť. Treba si však uvedomiť veľmi dôležitú vec: nielen polícia je zodpovedná za znižovanie nehodovosti, ale dôležitý je aj prístup samotných účastníkov, ich zodpovedné správanie a dodržiavanie zákonov (na cestách je pohyb veľkého počtu osôb, a to predovšetkým veková kategória, ktorá absolvovala povinnú školskú dochádzku v čase, keď už dopravná výchova nebola súčasťou učebnej osnovy). Taktiež je potrebné zlepšovať stav ciest a v neposlednom rade na premávku vplývajú aj poveternostné podmienky.

- Reklama -