M. Lajčák na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii: „Západný Balkán vždy zohrával jednu z kľúčových úloh v koncepte európskej bezpečnosti“

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Je naivné myslieť si, že keď zavrieme oči, problémy a ovzdušie nedôvery, ktoré dávajú základ pre rastúci nacionalizmus, zmiznú samé od seba. Žiaľ, je našou chybou, že sme menej aktívni a menej relevantní v regióne Balkánu. Naozaj sme pripravení vyprázdniť tento priestor a ponechať ho napospas iným hráčom? Je najvyšší čas, aby sme oživili procesy, ktoré posilnia dôveryhodnosť vízie, akú predstavuje EÚ,“ povedal M. Lajčák a dodal, že aj to bol jeden z dôvodov, prečo nedávno skončené slovenské predsedníctvo v Rade EÚ si za jednu zo svojich priorít zvolilo práve rozširovanie. „Máme v rukách kľúč k tomu, po čom ľudia aj lídri krajín západného Balkánu túžia: politickú stabilitu, ekonomický rozvoj a fungujúcu infraštruktúru. To je to, prostredníctvom čoho dokážeme priniesť do nášho bezprostredného susedstva stabilitu, predvídateľnosť a prosperitu,“ uviedol M. Lajčák.

Minister sa v piatok a sobotu zúčastní na diskusných fórach venovaných budúcnosti EÚ, transatlantickým vzťahom, boju s radikálnym extrémizmom a ďalších. V dvojdňovom programe M. Lajčáka je naplánovaný aj rad dvojstranných stretnutí s partnermi, vrátane ministra zahraničných vecí Ukrajiny Pavla Klimkina a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa za ostatných päť desaťročí stala prestížnym bezpečnostným fórom, na ktorom každoročne dochádza k živej diskusii o bezpečnostnom prostredí, v ktorom žijeme. Ústrednou témou 53. ročníka je budúcnosť transatlantických vzťahov a NATO po nástupe nového amerického prezidenta, stav európskej spolupráce v bezpečnostnej a obrannej sfére, vzťahy s Ruskom, ale aj dopady vojny v Sýrii či tzv. hybridné hrozby. Tento rok prijalo pozvanie na konferenciu viac ako 500 vysokopostavených politikov a bezpečnostných expertov z celého sveta, okrem iných aj generálny tajomník OSN António Guterres, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, viceprezident USA Mike Pence, premiéri, ministri zahraničných vecí a obrany z viac ako 80 krajín sveta.

 
- Reklama -