Érsek (Most-Híd): Juhozápadný obchvat Prešova je pripravený, východný variant by zdržal výstavbu diaľnice o niekoľko rokov

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

„Chcem sa zodpovedne postaviť ku kritickej dopravnej situácii v Prešove a súčasne chrániť verejné financie. Proces prípravy Prešov, západ – Prešov, juh trval približne osem rokov a do prípravy sa už investovalo takmer 50 miliónov eur. Východnému obchvatu, ktorý navrhuje tím ministerstva financií, chýba kompletná príprava,  potrebné povolenia, vrátane výkupu pozemkov. Je vysoko pravdepodobné, že príprava východného obchvatu by trvala rovnaký čas a napokon aj rovnaké peniaze,“ uviedol minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Vzhľadom na prebiehajúce diskusie o cene tejto stavby,  rezort dopravy požiadal Ústav súdneho inžinierstva v Žiline o detailnejšiu analýzu ponúknutej ceny. Tá ukázala možnosť 6 percentnej úspory.  Minister dopravy Arpád Érsek vyzval preto dodávateľov a znalcov, aby rokovali o možnostiach úspor.   

Juhozápadný obchvat Prešova je jedným z posledných úsekov, ktorý je potrebný dobudovať na úseku diaľnice D1. Tvoria ho viaceré križovatky, estakáda zložená z 18 mostov, tunel. Tento diaľničný úsek, vrátane dĺžky vetiev na križovatkách predstavuje 11,3 km. 

- Reklama -