SaS: Podali sme trestné oznámenie pre kauzu energie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi, ako predstaviteľovi nezávislého a nestranného regulačného úradu, radil spoločnostiam podnikajúcich v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií. Rovnako navádzal riaditeľov dodávateľov vodárenských spoločností k podvodnému konaniu a machináciám pri cenotvorbe a nepriamo podmieňoval možnosť zvýšenia distribučných poplatkov znaleckým posudzovaním jemu blízkymi osobami,“ odôvodňujú poslanci.

Uvádzajú, že z nahrávky z pracovného stretnutia na ÚRSO s riaditeľmi vodárenských spoločností je zrejmé, že hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi z pozície poradcu distribučných spoločností upriamuje pozornosť predstaviteľov vodární na vyhlášku ministerstva spravodlivosti o preceňovaní majetku. Nabáda ich, aby ju využili pri určovaní ceny energií vo svoj prospech a na ťarchu spotrebiteľa. Poskytuje im kompletný návod, ako si papierovo zvýšiť výdavky, ktoré podmieňuje znaleckými posudkami. Tie im urobia jemu blízki znalci.

„Podľa informácií z verejne dostupných zdrojov, znalecké posudky pre viaceré podniky z účasťou štátu vo významnej miere zabezpečila obchodná spoločnosť JHS, s. r. o., so sídlom v Martine, ktorú v roku 1998 prekvapivo založil Jozef Holjenčík, dnes už bývalý predseda regulačného úradu. Podľa našich informácií spoločnosť ovláda dodnes,“ uvádzajú poslanci.

Na základe uvedeného vzniká podozrenie, že mohlo dôjsť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v zmysle Trestného zákona. „Žiadame, aby vyšetrovateľ príslušného riaditeľstva Policajného zboru začal v tejto veci konať a celú vec prešetril,“ uzatvárajú Kiššová a Galek. 

- Reklama -