Zajac (KDH): Šimkovičová, Marček a Holúbek hlasujú poslušne s vládnou koalíciou

0
KDH (Autor: KDH)

Stalo sa tak aj pri zákone roka – štátnom rozpočte na r.2017, pri hlasovaní o rokovacom poriadku, o zrušení mečiarových amnestií alebo pri vyslovení nedôvery ministrovi vnútra R.Kaliňákovi.

Naposledy zahlasovali spolu s vládnymi poslancami aj 2. februára, a to za zrušenie druhého kola pri voľbách predsedov VUC, ktoré sa  budú konať už v novembri:

http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/hlasovanie/hlasklub&ID=38264

Z prítomných 143 poslancov hlasovalo za 77, vrátane trojice odídencov od Borisa Kolára. Nič nové: Šimkovičová a spol. znova o 3 hlasy navýšili vládnu väčšinu, ale zákon by prešiel tesne aj bez ich hlasov.

Táto situácia sa ale môže zmeniť po prípadnom vrátení tohto zákona prezidentom Andrejom Kiskom. Prezident môže zákon vrátiť z viacerých dôvodov. Jedným z nich je, že väčšinový typ volieb (kde sa volí len jeden kandidát) sa v slušných a demokraticky vyspelých krajinách odohráva v dvoch kolách.  Takto bol zvolený za prezidenta Slovenskej republiky aj Andrej Kiska. Ak by prezident vrátil parlamentu tento volebný zákon, tak na jeho opätovné schválenie je potrebná  nadpolovičná väčšina  všetkých poslancov – 76 hlasov!

A to už môžu hlasy poslancov Šimkovičovej, Marčeka a Holúbeka byť rozhodujúce! Ak pri mečiarových amnestiách sa oháňali pseudoargumentáciou svojich právnych poradcov, tak im teraz odporúčam poradiť sa s politológmi a naštudovať si väčšinový volebný systém vo vyspelých európskych štátoch. V opačnom prípade, je ich hlasovanie prihlásením sa k vládnej koalícii. Verejnosť sa potom ale oprávnene má právo pýtať, aká je ich skutočná motivácia, alebo „koľko to stálo“…

Samozrejme som si vedomí, že  vládni poslanci majú v zálohe aj štyroch poslancov, ktorí chýbali na hlasovaní vo štvrtok : Faič, Hrnko, Cséfalvayová a Fedor. Ale z týchto poslancov by si mohli aspoň poslankyňa Cséfalvayová a Fedor spomenúť na svoje ideály, s ktorými vstupovali do politiky a minimálne sa zdržať pri hlasovaní, tak ako to urobila ich bývalá spolustraníčka Bašistová.

Že politika prináša aj zaujímavé paradoxy, dosvedčuje aj toto hlasovanie o volebnom zákone. O zrušení druhého kola volieb predsedov VUC hlasoval aj poslanec za Smer-SD a zároveň predseda VUC Prešovského kraja Peter Chudík, ktorý sa stal pred 16 rokmi predsedom VUC až v druhom kole. V prvom kole vtedy prehral s Jurajom Kopčákom o 8945 hlasov a až v druhom kole vyhral o 242 hlasov.

Ako povedal „klasik“: „Na Slovensku je to tak“.  :-(

- Reklama -