Ministerstvo obrany: Ministri obrany Vyšehradskej štvorky rokovali o spoločných projektoch

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Minister obrany SR Peter Gajdoš uistil kolegov o pretrvávajúcom záujme SR prehlbovať spoluprácu v rámci Vyšehradskej skupiny, a to práve v časoch, keď Európa čelí viacerým krízam. „Jednoznačne vítame opatrenia zameriavajúce sa na posilnenie východnej hranice NATO, napokon sme ich súčasťou,“ uviedol a pripomenul, že krajiny V4 sa pripoja k spojeneckému úsiliu a vyšlú svoje jednotky do Pobaltia na trojmesačnej rotačnej báze. Ozbrojené sily SR prevezmú svoju úlohu v Lotyšsku v druhom štvrťroku tohto roka.

Šéf slovenského rezortu obrany na stretnutí vyzval svojich partnerov, aby postupne zhodnotili svoje skúsenosti z pôsobenia v Pobaltí a prerokovali prípadné budúce zapojenie v posilňovaní takzvanej predsunutej prítomnosti.

„Som rád, že na odbornej úrovni sa začali diskusie o ďalšej spoločnej bojovej skupine EÚ, ktorá by mala byť v pohotovosti v roku 2019,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany k ďalšej spoločnej iniciatíve krajín V4. „Je to dôležitý politický signál, ktorý vysielame svojim spojencom. Pridaná hodnota pre nás je spoločný výcvik, pravidelné stretnutia a koordinácia našich aktivít. Taktiež treba prihliadať na význam certifikačného cvičenia a našu snahu o dosiahnutie kompatibility našich armád,“ vysvetlil. Podľa ministra Gajdoša by pokračovanie v projekte bojovej skupiny mohlo perspektívne viesť k vytvoreniu stálej modulárnej jednotky V4. Tá by bola použiteľná tak pre operácie a misie NATO a Európskej únie, ako aj pre potreby domáceho krízového manažmentu.

Česká republika na rokovaní navrhla, aby súčasné poľské predsedníctvo V4 zorganizovalo stretnutie predstaviteľov rezortov obrany krajín Vyšehradskej štvorky v Bruseli, na ktorom  by sa zišli s novým americkým ministrom obrany Jamesom Mattisom. Minister Gajdoš  v tejto súvislosti uviedol, že stretnutie V4 + USA na úrovni ministrov obrany by bolo prínosom. Na záver ministri obrany krajín V4 podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom potvrdili záujem na pokračovaní v rozbehnutých projektoch.

- Reklama -