KDMS vyzýva prezidenta a vládu na odvolanie komunistických sudcov

0
Kresťanskodemokratická mládež Slovenska - logo (Autor: KDMS)

Kresťanskodemokratická mládež Slovenska (KDMS) sa svojím vyhlásením a výzvou pripája k diskusii, ktorá prebieha na pôde Národnej rady SR k zdaneniu dôchodkov pre bývalých členov Štátnej bezpečnosti. KDMS považuje za dôležité riešiť túto otázku komplexne. 

„Niektorí ľudía si môžu začať myslieť, že niečo robíme a nemusia s tým byť stotožnení. Mohlo by to narušiť ich pokoj. Ďalší môžu oponovať, čo si to dovoľujeme a že narušíme vzťahy so sudcami, prípadne s komunistami. Možno niektorí majú v rodine komunistov. Iní sa budú do krvi hádať o ich právne stanovisko. No a niektorí s nami budú súhlasiť“, povedal predseda KDMS Martin Truchlík.

Mladí kresťanskí demokrati svoju výzvu dnes odoslali prezidentovi Slovenskej republiky, ministerke spravodlivosti a členom Súdnej rady. 

„Súčasná situácia si žiada jasné stanovisko a odvážny názor. Je ťažké postaviť sa na nohy v spoločnosti, ktorá je zvyknutá kľačať. Po dlhé roky sme žili v područí režimu, ktorý bolo treba poslúchať, inak bolo zle. Samozrejme na pár krásnych výnimiek, ktoré si vážime, ale ktoré majú aj v súčasnosti veľa odporcov. Boj však ešte neskončil. Novodobé Slovensko je dedičom utláčanej a bojazlivej spoločnosti, ktorá je zvyknutá nezasahovať do politiky a každý, hoci aj pokus o zásah je odvážny a možno aj porušením spoločenských pravidiel. Človek tým vystúpi z radu a začne byť do neho tlačený späť,“ uzatvára podpredseda KDMS pre regióny Miroslav Dragun.

Vyhlásenie KDMS je súčasťou tejto tlačovej správy a tvorí jej neoddeliteľnú súčasť.

Výzva na odvolanie nositeľov súdnych perzekúcií

(Verejné vyhlásenie)

Kresťanskodemokratická mládež Slovenska privítala výstup z dielne Ústavu pamäti národa, ktorým bol sprístupnený zoznam odsúdených podľa §§ 109 (nedovolené opustenie republiky) a 110 (nedovolené vniknutie na územie republiky) Trestného zákona z roku 1961 v rokoch 1977 až 1989 spolu s menami vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov aj znalcov. 

Podľa výskumu ÚPN bolo v tomto období perzekvovaných okolo 13-tisíc ľudí. Pre skutočné porozumenie tejto tragédie, je dôležité vžiť sa do konkrétnych obetí týchto procesov. Osoby zodpovedné za perzekúciu týchto ľudí – hlavne prokurátori a sudcovia – vykonávali justičné krivdy napriek tomu, že v roku 1977 Československo ratifikovalo Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach a tiež ratifikovalo aj Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach, ktoré občanom republiky mali garantovať základné ľudské práva, vrátane práva slobodne opustiť ktorúkoľvek krajinu a teda aj svoju vlastnú, čo bolo garantované napríklad v článku 12 ods. 2 MPOPP. Konanie týchto osôb nie je možné žiadnym spôsobom ospravedlniť: uprednostnili vlastný kariérny postup pred vykonávaním spravodlivosti. 

KDMS považuje za šokujúce, že niektorí zo sudcov, ktorí sa na perzekúciách podieľali, dodnes súdia, dokonca niektorí sú sudcami Najvyššieho súdu SR. 

Povolanie sudcu sa v právnom štáte nachádza na vyššom spoločenskom rebríčku. Malo by odzrkadľovať vysoké vzdelanie a vzorný mravný status, pretože sú to práve oni, ktorí rozhodujú o konkrétnych osudoch ľudí, vykladajú zákony a tvoria spravodlivosť. Ono totiž v poslednej fáze súdneho procesu prichádza rozhodnutie, aplikácia zákona, jeho výklad. Takýto výklad vychádza z vnútorného presvedčenia sudcu a k jeho postoju k právu a spravodlivosti. Sudca vykladajúci právo, resp. právne predpisy, by mal byť vzorom humánnosti, mravnej spôsobilosti s rešpektom k tradícii a mal by prispievať k tvorbe spravodlivosti. Pretože ako taký, by mal prenášať hodnoty spoločnosti do aplikácie zákonov, obrusovať ich nedostatky, tvoriť spravodlivosť, má byť s týmito hodnotami stotožnený. Sudca sa totiž neobmedzuje len na jazykový výklad zákona. To ani nemôže. Právo nie je len textom bez ducha, ale je nositeľom hodnôt spoločnosti, a preto je potrebné, aby tomu sudca aj zodpovedal, a to najmä v súčasnosti, kedy štát nie je riadený jednou stranou, ale je založený na princípoch demokracie a vlády práva.

Sudcovia, ktorí pre svoj kariérny postup vstúpili do Komunistickej strany Česko-slovenskej a zvlášť tí, ktorí sa podieľali na rozsudkoch popierajúcich prirodzené práva, humánnosť i spravodlivosť, by mali byť zbavení svojich funkcií.

Bývalý režim zanechal v slovenskej spoločnosti hlboké rany. 17. novembra 1989 sme sa rozhodli, že sa pokúsime o lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. Napriek tomu nás dedičstvo bývalého režimu stále dobieha a nedarí sa nám s ním plne vysporiadať. Mimoriadne nutným krokom v procese vyrovnávania sa so socialistickou minulosťou nášho štátu, je podľa nášho názoru výmena prokurátorov a sudcov, ktorí sa na perzekúciách podieľali, no aj po vyše 25 rokoch od zmeny režimu naďalej vykonávajú svoju činnosť.

Preto vyzývame ministerku spravodlivosti, aby v spolupráci s vládou a členmi Súdnej rady SR pripravili novelu zákona, ktorá umožní odvolať všetkých sudcov, ktorí boli nositeľmi súdnych perzekúcií v rokoch 1977 – 1989, ktorí svojimi vtedajšími rozhodnutiami dnes odporujú hodnotám slobodnej spoločnosti.

V Bratislave 30.1.2017 

Predsedníctvo Kresťanskodemokratickej mládeže Slovensko

Martin Truchlík 

Predseda

Miroslav Dragun

Podpredseda pre regionálne vzťahy

Slavomír Gregorík

Podpredseda pre zahraničné vzťahy

Ján Rozkoš

Podpredseda pre projektové riadenie

Katarína Hudáková

Členka predsedníctva 

Daniel Šenkár 

Člen predsedníctva

Martin Hodál

Generálny sekretár 

- Reklama -