Ministerka Matečná: Podkôrny hmyz sa v slovenských lesoch šíri najintenzívnejšie za polstoročie

0
Gabriela Matečná (Autor: TASR)

„Za posledné roky naše lesy významne trápia vietor aj podkôrny hmyz. Šírenie škodcov je dokonca také intenzívne, aké tu nebolo za posledných 55 rokov. Pôsobenie škodlivých činiteľov v lesoch má čoraz viac plošný charakter, čím dochádza k rozpadu lesných porastov na veľkých plochách,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Zároveň dodala, že starostlivosť o lesy musí byť založená na faktoch, odborných vedomostiach a dlhoročných skúsenostiach slovenského lesníctva, ktoré je vysoko uznávané na celoeurópskej úrovni.

Najvýznamnejšími negatívnymi činiteľmi v slovenských lesoch sú vietor a podkôrny hmyz. Môžu za to aj významné vetrové kalamity za posledných 55 rokov (1964, 2004 a 2014). Zatiaľ čo po vetrovej kalamite z 1964 kalamita podkôrneho hmyzu vďaka dôslednému zásahu lesníkov nenastala, po rokoch 2004 a 2014 bola extrémne silná. Rok 2015 bol v celej strednej Európe veľmi suchý, čo spôsobilo extrémne rozmnoženie lykožrúta smrekového. Od začiatku roka 2016 tak kvôli tomu nastal prudký nárast kalamitnej hmoty v smrečinách.

Vývoj spracovaného objemu náhodnej ťažby spôsobenej vetrom a lykožrútom smrekovým:

Ovplyvnilo to kalamitnú (tzv. náhodnú) ťažbu. Priemerná náhodná ťažba počas 55 rokov (1960 – 2014) dosahovala 2,3 mil. m3 ročne. Nadpriemerné objemy boli počas 20 rokov, pričom až 18 z nich v posledných 20 rokoch (1995 – 2014). Rok 2015 bol nad priemerom a odhady na rok 2016 ukazujú taktiež nadpriemer. V rokoch 1960 – 1994 bol pritom prekročený priemer iba dvakrát. Podľa odhadov lesníkov potrvá pri neaplikovaní potrebných opatrení táto situácia najmenej do roku 2020.

Vývoj náhodnej a celkovej ťažby v SR s prognózou pre roky 2016 – 2020:

Ďalším negatívnym trendom je chradnutie borovíc na Záhorí. Výskyt širokého spektra škodlivých činiteľov, aj nových druhov hmyzu, je prejavom celkového oslabenia vitality borovicových porastov. Odborníci z radov lesníkov sa týmto problém zaoberajú a v nasledujúcich rokoch ho budú riešiť aj cez vedecké projekty.

Ministerka udelila cenu Lesníckej ochranárskej služby Národného lesníckeho centra „Osobnosť ochrany lesa“ šiestim lesníkom – Ing. Jozefovi Herudovi; doc. Ing. Jozefovi Konôpkovi, CSc.; Ing. Jánovi Kovalčíkovi, CSc.; Ing. Jánovi Slivinskému; Ing. Jánovi Švančarovi a Ing. Jurajovi Varínskemu, CSc. za významné prispenie k ochrane lesov na Slovensku. „Je len na nás, aby sme spoločne dokázali zdraviu našich lesov pomôcť. A aby sme ochránili hodnoty, ktoré sme dostali od našich otcov, a ktoré chceme odovzdať našim deťom,“ zdôraznila G. Matečná.

- Reklama -