SaS ministrovi Druckerovi: Zodpovednosť za nedodanie lieku má niesť poisťovňa

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Stále pretrváva problém lokálneho nedostatku liekov. Distribučných spoločností je veľa a nie všetky lieky idú cez každú z nich. „V súčasnosti má pacient možnosť podať sťažnosť za to, že nedostal liek, toto však nie je riešenie. Pacientovi nepomôže sťažnosť, pomôže mu, ak v ktorejkoľvek časti Slovenska dostane liek, ktorý potrebuje,“ vyhlásila poslankyňa NR SR za SaS a členka zdravotníckeho tímu Jana Cigániková.

Ultimatívnu zodpovednosť by podľa liberálov mala niesť výhradne zdravotná poisťovňa. Tá je zodpovedná za nákup zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. Ak teda táto chýba, poisťovňa musí nájsť spôsob, ako ju pre pacienta získať, hoci aj zo zahraničia. Zvýšilo by to aj motiváciu strážiť reexport poisťovňami bez zásahu štátnych úradníkov.

„Flagrantným zlyhaním predchádzajúceho vedenia rezortu zdravotníctva pod kontrolou Smeru bolo, že nepočúvali mnohonásobné upozornenia na vznik fenoménu reexportu ako následku jednej regulácie,“ konštatuje člen zdravotníckeho tímu SaS Martin Pilník a dodáva, že keďže zavedenie povinnosti držiteľa registrácie lieku je zas regulácia, bude nutné aj v budúcnosti sledovať či nevznikajú neželané dôsledky.

Strana Sloboda a Solidarita opäť odporúča štátu menej regulácie a viac dôvery v konkurenčný boj, ktorý by primäl poisťovne zabezpečiť pre svojich pacientov dostupnosť zdravotnej starostlivosti vrátane liekov.

- Reklama -