Národná rada: Kandidáti na verejného ochrancu práv

0
Národná rada SR (Autor: slovakrepublic.ca)

Funkčné obdobie verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej sa končí 28. marca 2017. Verejného ochrancu práv volí Národná rada SR na obdobie piatich rokov z kandidátov, ktorých jej navrhne najmenej 15 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky.

V určenom termíne do 27. januára 2017 poslanci Národnej rady Slovenskej republiky predložili tri návrhy kandidátov na voľbu verejného ochrancu práv.

Kandidáta Mgr. Antona Čulena navrhli poslanci NR SR za ĽS Naše Slovensko s podporou nezávislého poslanca NR SR (P. Marček). V odôvodnení návrhu sa uvádza, že ide o známeho verejného aktivistu a disidenta, ktorý sa dlhodobo angažuje v prospech ochrany predovšetkým sociálnych a náboženských práv občanov Slovenskej republiky.

Kandidátku prof. JUDr. Máriu Patakyovú, PhD. navrhli poslanci NR SR za MOST – HÍD. V odôvodnení návrhu sa uvádza, že je uznávanou odborníčkou a autoritou v oblasti práva s dlhoročnými skúsenosťami doma i v zahraničí. V súčasnosti pôsobí ako prorektorka Univerzity Komenského v Bratislave pre legislatívu. V oblasti ľudských práv pôsobí ako zástupca UK v Európskom medziuniverzitnom centre, prostredníctvom ktorého sa realizuje študijný program zameraný na ľudské práva a demokratizáciu.

Kandidátku PhDr. Janku Šípošovú, CSc. navrhli poslanci NR SR za OĽANO-NOVA a SaS. V odôvodnení návrhu sa uvádza, že ide o erudovanú odborníčku a dlhoročnú aktivistku v oblasti ľudských práv, osobitne obetí trestných činov, násilia a prenasledovania.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil návrhy kandidátov Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny na prerokovanie a zaujatie stanoviska o splnení stanovených podmienok. Voľba verejného ochranu práv sa uskutoční na najbližšej 12. schôdzi Národnej rady SR 8. februára 2017.

- Reklama -