Minister Lajčák: Čierna Hora môže počítať so všestrannou podporou SR

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

„Teší ma, že Čierna Hora si udržala svoju pozíciu regionálneho lídra integračných procesov do Európskej únie. Dnes má otvorených 26 rokovacích kapitol s EÚ, z čoho dve boli otvorené v druhom polroku slovenského predsedníctva v Rade EÚ,“ povedal minister M. Lajčák a dodal, že plnoprávne členstvo v Aliancii – po ukončení procesu ratifikácie Prístupového protokolu Čiernej Hory do Aliancie národnými parlamentmi členských krajín NATO – bude pozitívnym „vetrom do plachiet“ Čiernej Hory na jej ceste do EÚ.

M. Lajčák povzbudil svojho partnera v pokračovaní naštartovaných reforiem a plnení zostávajúcich domácich úloh, s dôrazom na oblasť právneho štátu. Zároveň konštatoval, že vzájomné vzťahy medzi SR a Čiernou Horou sú charakterizované konštruktívnym dialógom bez akýchkoľvek otvorených otázok, a hoci politický dialóg prebieha na uspokojivej úrovni, v oblasti ekonomickej spolupráce zostáva ešte nevyužitý potenciál. M. Lajčák v tejto súvislosti spomenul niekoľko konkrétnych projektov, v ktorých by spolupráca medzi oboma krajinami mohla napredovať. „Čierna Hora môže aj naďalej počítať so všestrannou podporou Slovenska a odovzdávaním autentických skúseností z našej transformácie a integrácie,“ povedal M. Lajčák.

Ministra zahraničných vecí Čiernej Hory Srdjana Darmanovića počas návštevy prijal aj prezident SR Andrej Kiska a stretol sa aj s predsedom a poslancami Zahraničného výboru Národnej rady SR.

- Reklama -