Galko (SaS): Boj s korupciou je nekonečný a požiadavky prináša prax

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

Podľa Galka je Slovensko krajina, v ktorej sa korupcia vykryštalizovala na top problém a je jednou z priorít strany Sloboda a Solidarita. „Aj z tohto dôvodu som sa ako tímlíder pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, ale aj človek, ktorý zastrešuje v našej strane oblasť boja proti korupcii, stal ministrom obrany vo vláde Ivety Radičovej,“ informoval Galko s tým, že jeho cieľom bolo očistiť rezort od masívnej korupcie.

„Opatrenia, ktoré sme zaviedli delíme na dve skupiny – represívne a systémové. V rámci tej prvej sme napríklad podali sedemnásť trestných oznámení. Podstatou systémových riešení bola maximálna transparentnosť, efektivita a zdravý rozum. Výsledok bol ten, že za rok nášho pôsobenia sme na rezorte z celkového rozpočtu ministerstva obrany cca 800 miliónov eur ušetrili až 60 miliónov,“ pokračoval Galko a zdôraznil, že nikto z jeho nástupcov si nedovolil mnohé zo zavedených opatrení zrušiť. „Teraz sme v opozícii, avšak našu kontrolnú funkciu robíme dôsledne,“ dodal.

Bývalý riaditeľ Úradu pre investície a akvizície MO SR Pavol Liška menoval opatrenia, ktoré viedli k väčšej transparentnosti. „Zreorganizovali sme úrad na obstarávanie, zaviedli sme nové smernice a kontrolu. Rovnako sme zaviedli vnútorný integrovaný centrálny register zmlúv, tak, aby sme mali prehľad od vyhlásenia až po ukončenie každého tendra a mali sme možnosť zabrániť zasahovaniu do už rozbehnutých súťaží. Zverejňovali sme zmluvy na internete, dokonca nad rámec zákona, teda aj tie, ktoré boli v nižšom limite, ako požadoval zákon. A ako prví sme zaviedli elektronickú aukciu,“ povedal Liška.

Podľa Viskupiča sa výrazne plytvalo aj pri všeobecnom zabezpečovaní fungovania rezortu a nové opatrenia boli viac ako žiadúce. „Po vhodnom ministrovi bolo druhým dôležitým predpokladom zrušenie mnohých zmlúv s externými firmami, lebo prinášali obrovskú mieru korupcie. Tieto služby sme potom zabezpečovali z vlastných kapacít. Najvýhodnejší model sa ukázal ako kombinácia týchto riešení, ak bolo treba externého dodávateľa, razili sme cestu transparentnej súťaže. Elektronickú aukciu sme využívali aj pri predaji prebytočného majetku. Tu sa potvrdilo, že čím viac ľudí o súťaži vie, tým menší priestor na manipuláciu,“ konštatoval Viskupič.

Bývalý minister mladých protikorupčných bojovníkov upozornil, že boj s korupciou je nekonečný, dá sa len znižovať, tak, ako to robia Severské krajiny. „Legislatíva nie je dokonalá, no požiadavky prináša prax,“ povedal. Ukrajinským kolegom odovzdal vlajkovú loď SaS – program Agenda 2020, obsahujúci 150 konkrétnych opatrení, z nich časť sa venuje práve boju s korupciou. Stretnutie sa uskutočnilo na pôde politickej strany Sloboda a Solidarita a iniciovala ho ukrajinská strana.

Civil Servants Mobility Program je osobitný program Medzinárodného Vyšehradského fondu, ktorého cieľom je vzdelávanie zástupcov verejnej správy krajín Východného partnerstva a západného Balkánu. Transfer skúseností krajín V4 (Slovenská republika, Česká republika, Maďarsko a Poľsko) je organizovaný prostredníctvom študijných pobytov v krajinách V4 zameraných na štúdium skúseností v oblasti príslušných sektorových reforiem a harmonizácie národnej legislatívy s legislatívou EÚ. Pobyty organizuje konzorcium V4 Think Tank Platform a konajú sa súbežne vo všetkých krajinách V4.

 

- Reklama -