SaS: Nestotožňujeme sa s povyšovaním politikov, ide o čisté papalášstvo

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Tí, ktorí boli na vojne a absolvovali základnú vojenskú službu vedia, ako sa povyšovalo. Vždy v súlade s potrebami OS SR a samozrejme o jednu hodnosť, nie osem. Neskôr, keď vznikla profesionálna armáda sa vojaci v zálohe povyšovali len výnimočne, napríklad keď niekto zomrel. Som presvedčený, že toto sú unikáty,“ povedal poslanec NR SR za SaS a bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Podľa neho ide o čisté papalášstvo, ktoré naštartoval minister obrany druhej Ficovej vlády Martin Glváč (Smer-SD). „Minister Gajdoš obhajuje povýšenie Andrej Danka jeho prínosom k navýšeniu rozpočtu pre rezort obrany. Minister Glváč prínosom Roberta Fica ako premiéra, ale čím a ako sa zaslúžil Pavol Paška, Ľubomír Jahnátek, Miroslav Lajčák a ďalší?,“ pýta sa Galko. Dodáva, že v jednotlivých prípadoch zrejme došlo aj k porušeniu zákona tým, že niektorí povýšení mali viac ako 55 rokov, alebo došlo k preskočeniu päť až šesť hodností.

Galko informoval, že strana Sloboda a Solidarita sa nebude usilovať o odobratie hodností a nebude trvať na retroaktivite. Už sú aj tak celej krajine na smiech. „Ale pripravíme návrh zákona, ktorý bude presne určovať pravidlá prideľovania vojenských hodností. Ak sa podarí, chceli by sme ho predložiť na najbližšiu parlamentnú schôdzu. Aby sa podobné situácie neopakovali,“ povedal.

Poslanec a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Milan Laurenčík zopakoval, že medializované prípady ho pobúrili a rozhodol sa, že chce vrátiť hodnosť poručíka, lebo sa cíti trápne. „Chcem sa stať rádovým vojakom, pretože povýšením kapitána Andreja Danka sa cítim byť ponížený,“ dodal s tým, že minister Gajdoš doslova napľul do tváre každému príslušníkovi armády SR a potupil každého profesionálneho vojaka, ktorý na sebe tvrdo pracuje. „Vojenskú hodnosť kapitána degradoval na úroveň provízie, ktorá sa rozdáva v kruhoch papalášov za dobrý obchod,“ pokračoval.

Tvrdí, že mnistra neospravedlňujú ani tzv. zásluhy Danka pre armádu, pretože lobbing za navýšenie rozpočtu armády sa ani pri najbujnejšej fantázii nedá považovať za zásluhu. “Je to predsa povinnosť člena vládnej koalície a predsedu parlamentu. Ako všetci vieme ani rozpočet na rok 2017 nedosahuje výšku, ktorú sme sa ako člen NATO zaviazali vyčleniť pre armádu pri prijímaní do tejto organizácie. Chcem preto vyzvať týchto pánov, aby sa ospravedlnili všetkým vojakom našej armády, ktorí sú pripravení položiť životy za našu vlasť, za právo a spravodlivosť. Či už doma, alebo na medzinárodných misiách,“ apeloval Laurenčík.

- Reklama -