Protest Gorila sa vracia do ulic

0
kauza Gorila (Autor: TASR)

Prvá masová demonštrácia proti korupcii a rozkrádaniu sa v roku 2012 tiež uskutočnila v piatok 27.1. Ako informovala tvár protestov Alena Krempaská, ktorá organizuje aj toto zhromaždenie, dátum ani miesto nie sú náhodné: „Rozhodli sme sa zvolať zhromaždenie s názvom ´Na Gorilu nezabudneme´ symbolicky na toto mieste v tomto čase. Je to bežný dom, bežná ulica, chodíme okolo už päť rokov, no nič sa nezmenilo a to nie je v poriadku. Vyzývame všetkých občanov a občianky, aby sa k nám pripojili a odkázali tak politikom, že takýto stav nebudeme akceptovať.“

Protesty Gorila boli reakciou na zverejnenie spisu Gorila založeného na odpočúvaní jedného z bytov v dome na bratislavskej Vazovovej ulici, v ktorom sa mali politické špičky stretávať s biznismenmi a koordinovať korupciu a rozkrádanie štátneho majetku obrovských rozmerov. Na prelome rokov 2011/2012 kauza vyvolala obrovskú odozvu verejnosti a na demonštráciách vo viacerých slovenských mestách sa zúčastnili desiatky tisíc občanov. Protesty zorganizovali dokonca Slováci žijúci v zahraničí i mimo Slovenska.

Či sa protesty budú konať aj v ďalších mestách i teraz, nie je jasné. „Ľudia cítia obrovský hnev nad situáciou, že za päť rokov sa nič nevyšetrilo, nikto nebol potrestaný a žiadny nakradnutý majetok nebol vrátený. Na druhej strane sú aj frustrovaní a majú pocit, že sa nič nedá robiť. Komunikujeme s aktivistami v ďalších mestách, uvidíme čo sa podarí. Novinky budeme uvádzať na facebookovej stránke protestu tu,“ uviedol ďalší s organizátorov protestov, aktivista Peter Weisenbacher.

- Reklama -