Jurinová, Verešová (OĽaNO-NOVA): Stanovisko k mimoriadnej správe verejnej ochrankyne práv

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Sme rady, že správa bola doručená parlamentu, pretože do bodky potvrdzuje to, čo vnímame ako najzávažnejšie pri zabezpečení ochrany našich detí orgánmi SPOaSK. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny už v roku 2014 dostalo niekoľko sťažností od rodičov detí, ktoré boli umiestnené v RS Čistý deň. Čo odvtedy urobilo ministerstvo v ochrane najlepšieho záujmu týchto detí? Najlepší záujem dieťaťa je, zdá sa a bohužiaľ, len deklaratórne začlenený do našej legislatívy. V skutočnosti sa však pre deti nerobí, to čo zákon deklaruje. 

Minister Richter napríklad dodnes ani len nereagoval na zistenia a závery, ktoré mu VPĽPNM zaslal ako oficiálne závery prieskumov. Evidentne však kašle nielen na tieto závery, ale aj na odporúčanie svojej vlastnej ministerskej Akreditačnej komisie. Svojim posledným rozhodnutím o prerušení konania, ktoré bolo iniciované najmä z dôvodu podozrenia, že v zariadení Čistý deň došlo k sexuálnemu zneužívaniu klientov, ukazuje minister svoju skutočnú nekompetentnosť. Pretože ak by jeho ministerská kontrola dôsledne skúmala činnosť v zariadení ČD, vedel by, že tam dochádzalo i k iným vážnym porušeniam práv dieťaťa a našich zákonov, ktoré tvrdo zasahujú ľudskú dôstojnosť.

Okrem toho si systém jednoznačne vyžaduje revíziu a zmenu niektorých ustanevení v našich zákonoch. Posledným vyjadrením, že potrebuje závery vyšetrovania vyšetrovacích orgánov, minister Richter iba potvrdil, že ochranu maloletých detí doteraz nemyslel úprimne – to v lepšom prípade, alebo niekomu kryje chrbát – v horšom prípade. Takýmto prístupom chráni iba inštitúcie, nie deti! Minister nekoná, ba dokonca si stále necháva čas.

Rovnako vnímame i závery uvedené v správe odhľadom detského domu PETO. Na Slovensku zrejme stále platia výhody pre spriaznených, úrady svojim konaním dokonca ešte umožnia hľadať nezmyselné kľučky práve v rozpore s právami detí. Komisárka pre deti, pani Tomanová, mala byť prvou na štarte pri ochrane práv detí, a nie svojim rodinným príslušníkom pomáhat takýmito kľučkami. Mala byť prvá, ktorá upozorní na nesúlad zákona a konania svojej dcéry, riaditeľky detského domova PETO.

To, že táto vláda sa netrhá s vyšetrovaním káuz Gorila, Bašternák a ďalších káuz je pre Slovensko katastrofou. Stále sú to však len peniaze, diaľnice, či iné matérie. Tu však hovoríme o deťoch! To je trestuhodné!

Tento systém nevie ochrániť ohrozené deti, a zodpovedá za to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ide z jeho strany o katastrofálne riadenie tejto inštitúcie za vlády Smeru a teraz i s koaličnými partnermi. Kauza Čistý deň opätovne poukázala na neschopnosť štátu ochrániť zverené deti. A to je už viac ako zúfalé.”

- Reklama -