Prezident poslal svoj novembrový plat rodinám v núdzi

0
Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident Kiska finančne podporil ženu s troma deťmi, ktorá odišla od manžela, pretože ich týral. Rodina momentálne býva na utajenej adrese, najmladší syn potrebuje špeciálnu starostlivosť kvôli ochoreniu srdca. Z tohto dôvodu a takisto kvôli exekúcii aj po bývalom manželovi sa matka nemôže zamestnať na trvalý pracovný pomer a jej príjem z práce na dohodu nestačí na pokrytie základných životných potrieb.

Prezident ďalej pomohol piatim onkologickým pacientom a pacientkam. Jednou z nich je vdova s deviatimi deťmi, ktorej manžel podľahol rakovine a ona sama sa teraz spolu s najstarším synom lieči na onkologické ochorenie. Ďalšia pacientka s onkologickým ochorením je vdova so šiestimi deťmi.

Časť platu prezidenta pomohla rodine, ktorá žije v skromných podmienkach v sociálnom byte. Jedno z detí má problémy s motorikou, potrebuje špeciálnu starostlivosť a cvičenia, ktoré sú pre rodinu finančne náročné.

Finančný príspevok potrebuje aj rodina dievčaťa, ktoré si prešlo niekoľkými zložitými operáciami chrbtice a viacerými komplikáciami.

Prezident takisto pomohol rodine chlapca, ktorý má svalovú dystrofiu typu Duchenne a v dôsledku zhoršovania zdravotného stavu je odkázaný na umelú pľúcnu ventiláciu.

Časť platu prezidenta smerovala aj na pomoc pacientovi so svalovou atrofiou. Stará sa oňho matka, ktorá je sama na čiastočnom invalidnom dôchodku.

- Reklama -