Predsednictvo SR v EÚ: Top výsledky tímu obchod

0
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ (Autor: SITA)

V legislatívnej oblasti predsedníctvo viedlo náročné rokovania o návrhoch na modernizáciu nástrojov na ochranu obchodu a na uplatňovanie novej antidumpingovej metodológie. Ich cieľom je zachovať efektívne nástroje na ochranu obchodu a zároveň zosúladiť legislatívu EÚ s medzinárodnými záväzkami, konkrétne záväzkami, ktoré pre EÚ vyplývajú z protokolu o prístupe Číny do WTO. Rokovania o pôvodnom návrhu EK o modernizácii nástrojov na ochranu obchodu z roku 2013 boli dlhodobo zablokované kvôli rozdielnym názorom členských štátov EÚ, a to predovšetkým k otázke uplatňovania pravidla nižšieho cla. Úsilie predsedníctva bolo korunované úspechom 13. decembra 2016, keď sa na základe kompromisného návrhu predsedníctva dosiahla spoločná pozícia Rady EÚ k legislatívnemu návrhu na modernizáciu nástrojov na ochranu obchodu.

Za zmienku stojí aj Protokol o pristúpení Ekvádoru k dohode o voľnom obchode s Peru a Kolumbiou, ktorý bol podpísaný 11.11.2016.

V legislatívnej oblasti sme úspešne ukončili trialógy s Európskym parlamentom o návrhu nariadenia o tzv. konfliktných mineráloch, ako aj o bilaterálnej ochrannej doložke a stabilizačnom mechanizme pre banány s Kolumbiou, Ekvádorom a Peru.

Detailný prehľad výsledkov na stiahnutie tu

- Reklama -