Predsednictvo SR v EÚ: Top úspechy tímov poľnohospodárov, rybolovu a ochrany životného prostredia

0
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ (Autor: SITA)

Okrem toho aj pripravovali mandáty na rokovania v medzinárodných alebo regionálnych zoskupeniach, v oblasti rybolovu išlo o viac ako 30 mandátov, životné prostredie zase vystihlo konania najvyšších stretnutí strán rôznych medzinárodných dohôd, dokonca i takých, ktoré sa konajú raz za 20 rokov.

Poľnohospodárstvo a rybolov

Prijatie záverov Rady o posilnení postavenia poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci a boji proti nekalým obchodným praktikám; vďaka diplomatickým snahám slovenského predsedníctva sa túto tému podarilo dostať do pracovného programu Európskej komisie na rok 2017. (tu

Poľnohospodárske trhy – nový balík pomoci pre sektor mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov formou podpory na súkromné skladovanie, úpravy verejnej intervencie a formou priamej pomoci implementovaný delegovanými aktmi; situácia sa aj vďaka podpore stabilizovala.

Jednomyseľné dohody pre rybolovné možnosti v Baltskom mori, v Čiernom mori, pre hlbokomorské populácie rýb a pre určité populácie rýb a skupiny populácií rýb uplatniteľné vo vodách Únie a v prípade rybárskych plavidiel Únie aj v určitých vodách nepatriacich Únii na rok 2017.

Ďalšie podrobnosti sú prístupné tu

Životné prostredie

Ratifikovaná Parížska dohoda zmluvných strán Rámcového dohovoru o zmene klímy. (tu)

Konečná dohoda s Európskym parlamentom ohľadom nariadenia o ortuti. Ortuť je vysoko toxická látka, ktorá ohrozuje životné prostredie a zdravie. Prijaté zmeny zosúladia legislatívu EÚ s medzinárodnými pravidlami a umožnia ratifikáciu tzv. Minamatskej dohody. (tu)

Príprava a koordinácia pozícií EÚ na početných medzinárodných rokovaniach – v prípade konferencie zmluvných strán Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, na rokovania konferencie zmluvných strán Dohovoru o biologickej diverzite a Kartagenského a Nagojského protokolu, za kľúčovú možno označiť aj prípravu mimoriadneho stretnutia strán Montrealského protokolu o látkach poškodzujúcich ozónovú vrstvu.

Závery Rady o chemikáliách, čím bol daný významný príspevok slovenského predsedníctva a členských štátov EÚ k 10. výročiu prijatia chemickej legislatívy „Reach“, s požiadavkou na Komisiu o predstavenie stratégie o netoxickom prostredí do roku 2018.

Konferencia „Prechod na zelené hospodárstvo“ (6.-7.9.) – obsahom boli diskusie a výmena skúseností a názorov o kľúčových otázkach tohto prechodu z pohľadu politiky, financií, investícií či výskumu a inovácií; časť konferencie prezentovala úspešné inovatívne príklady a prístupy zo Slovenska a iných krajín EÚ.

- Reklama -