Ministerstvo obrany: Posledná rozlúčka so slovenským vojnovým pilotom Imrichom Gablechom

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Imrich Gablech, rodák z Hrachovišťa, odletel v roku 1939 po vyhlásení Slovenského štátu do Poľska, aby sa zapojil do československého zahraničného odboja. V Poľsku ho prijali do radov poľského letectva ako pilota a po vypuknutí bojov ho pri ústupe zajala sovietska armáda. Do septembra 1941 ho väznili v rôznych pracovných táboroch na území Sovietskeho zväzu.

Keď nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz, Gablecha z pracovného tábora prepustili a cez Archangeľsk sa spoločne s Poliakmi dostal do Veľkej Británie. Tam krátko pôsobil ako pilot v britskom kráľovskom letectve RAF. Závažné zdravotné problémy mu však nedovolili pokračovať v kariére letca, preto ho vycvičili za leteckého kontrolóra.

Ako dispečer pracoval aj po návrate do vlasti – najprv na letisku v Prahe-Ruzyni, potom v Havlíčkovom Brode. Vo februári 1949 ho ako väčšinu „západniarov“ z armády prepustili. Dlho si nemohol nájsť prácu, nakoniec sa živil robotníckymi povolaniami.

Imrich Gablech je nositeľom viacerých slovenských, českých i ďalších zahraničných vyznamenaní a medailí. Vlani, pri príležitosti jeho 100. narodenín, ho v ČR povýšili do hodnosti brigádneho generála. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim mu 21. decembra 2016 udelil in memoriam Pamätný kríž náčelníka Generálneho štábu OS SR 1. stupňa.

- Reklama -