Ministerstvo financií vyčlení 3,5 milióna na aktualizáciu registra ovocných sadov

0
Budova Ministerstva financií Slovenskej republiky (Autor: SITA)

„Klimatické zmeny prinášajú so sebou čoraz väčšie výkyvy počasia, na ktoré musíme reagovať. Pripravujeme preto nielen rizikový fond, ale v spolupráci s ovocinármi potrebujeme získať exaktné informácie o možných dopadoch. Slovensko nesmie o domáce ovocie prísť,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Počasie je to, čo naozaj nevie nikto z nás ovplyvniť. Je preto dôležité aspoň vopred analyzovať, čo môžeme čakať a pripraviť sa na to. Som preto rád, že sme v tomto predvianočnom čase mohli vyčleniť túto sumu pre slovenských ovocinárov“, povedal minister financií Peter Kažimír.

Aktualizáciu registra ovocných sadov vykonáva Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP). Od poškodených ovocinárov získava informácie o sadoch, pestovateľoch, plochách ovocných sadov aj ich technologickom stave. Dotazníky zasiela evidovaným ovocinárom v Registri ovocných sadov ÚKSÚP, plniacim si oznamovaciu povinnosť voči ÚKSÚP, ktorých priemerná produkcia daného ovocia v sade za roky 2013 – 2015 dosiahla v tonách na hektár viac ako 30 % priemeru konkrétneho druhu ovocia v sade za roky 2013 – 2015. Výška odplaty za poskytnutie informácií predstavuje 1 071,42 €/ ha.

V roku 2016 zažili ovocinári v SR neskoré mrazy, aké tu neboli 65 rokov. Výrazne ovplyvnili 158 pestovateľov a 2 800 ha sadov. Mrazy zasiahli jablone, hrušky, broskyne, marhule, slivky, čerešne a jahody. Odhady agrorezortu ukazujú, že u najpestovanejších druhov ovocia klesla úroda na hektár medziročne u hrušiek o 40 % a u jabĺk dokonca o viac ako polovicu.

- Reklama -