Minister Gajdoš zaželal vojakom v zahraničí krásne sviatky, dostali aj darček

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Ako s prvým sa skontaktoval s veliteľom operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine pplk. Ľubošom Murčekom. „Bezpečnostná situácia je stabilná. Zajtra ráno vyrážam na cestu aby som pozdravil celý náš tím,“ informoval ministra veliteľ. Slovenskí vojaci totiž pôsobia v tejto krajine na viacerých miestach.

Vianočné sviatky si pripomenú aj vojaci v operácii Resolute Support v Afganistane „Vianočný stromček a priestor máme ozdobený, plánujeme spoločnú kapustnicu. Použijeme ingrediencie, ktoré sme si doniesli zo Slovenska,“ povedal veliteľ slovenského kontingentu pplk. Oliver Toderiška.

Veliteľ misie UNFICYP  Cypre pplk. Rudolf Eštók informoval šéfa rezortu obrany o tom aké povinnosti budú plniť počas sviatkov aj ako prežijú tieto dni. „Máme živý stromček a drevený betlehem, ktorý ste nám priniesli s pánom predsedom parlamentu počas vašej návštevy,“ povedal veliteľ.

V mierovej pozorovateľskej misia UNTSO na Blízkom východe pôsobia dvaja naši profesionálni vojaci. „Zostávam na pozorovateľskom stanovisku medzi Sýriou a Izraelom,“ povedal kpt. Stanislav Miščík. Ako dodal k štedrovečernému stolu si zasadne spolu s kolegami z iných krajín. V pozorovateľskej misii EÚ v Gruzínsku máme jedného vojaka, plukovníka Reného Háza, ktorý zajtra odchádza na dovolenku Slovensko. „Veľmi si cením, že ste venovali pozornosť počtom najmenšej misii,“ poďakoval plukovník Ház ministrovi. 

V súčasnosti pôsobí v zahraničných misiách a operáciách 255 našich vojakov. Najviac našich vojakov pôsobí na Cypre a to až 169, v Afganistane 42 a v Bosne a Hercegovine ich slúži 41. Dvaja príslušníci pôsobia v pozorovateľskej misii UNTSO na Blízkom východe a jeden v pozorovateľskej misii EÚ v Gruzínsku. Keďže úlohy je potrebné plniť aj počas sviatkov len malá časť z nich má možnosť stráviť nasledujúce dni s rodinami a blízkymi.        

- Reklama -