Kupka (SNS): Nádej Vianoc spája ľudí

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Najkrajšie sviatky v roku však majú celkom inú podstatu. Ako kresťanské sviatky sú Vianoce v prvom rade sviatkami duchovnými. Charakterizovať by ich preto mali najmä duchovné bohatstvo a hodnoty prevažujúce nad materiálnou stránkou. Vianoce sú taktiež časom stíšenia, zastavenia, zamyslenia a nádeje. Niektorí z nás v tomto období akosi prirodzene podľahnú ich čaru a atmosfére. Aspoň na čas sa tak stávajú lepšími, priateľskejšími a vľúdnejšími. Zabúdajú na staré spory, spomenú si a stretnú sa so svojimi blízkymi, rodinou a priateľmi. Sme možno i o čosi ohľaduplnejší voči ostatným v preplnených obchodoch a nákupných centrách a uliciach, neraz prispejeme i na charitu.

Po skončení týchto sviatkov a návrate do kolobehu každodenného života, však neraz už zakrátko zabudneme na duchovný vianočný odkaz a dobrota sa z nás pomaly vytratí. Ja sa však pýtam, nebolo by najkrajším odkazom Vianoc, pokiaľ by sme dobrotu, kresťanskú lásku a porozumenie nosili v srdci počas celého roka? Myslím, že práve toto stať sa a ostať, čiže byť, lepším človekom by malo predstavovať ten skutočný a pravý odkaz kresťanských Vianoc, s čím súvisí i historická tradícia predsavzatí, ktoré si mnohí z nás dávajú v tomto období. Byť lepším to však znamená konať dobro nielen nejaký čas, pár dní, týždňov či mesiacov, konať dobré skutky musíme počas celého roku.

Rovnako, pokiaľ chce byť niekto dobrým kresťanom nestačí, že bude len chodiť do kostola a kresťanské hodnoty schvaľovať iba slovom. Mal by podľa nich žiť a konať každý jeden deň.

Počas Vianoc si tieto hodnoty môže každý z nás pripomenúť, utvrdiť sa v ich správnosti a načerpať nové duchovné sily do ďalšieho obdobia. Pokiaľ toto dokážeme, najkrajšie sviatky v roku nebudú trvať iba pár týždňov, ale celý rok. Vianoce sú i časom nádeje, preto pevne verím, že tento výnimočný čas dodá mnohým nás sily k takémuto kroku. Pre mňa by to bol ten najkrajší vianočný dar.

Slavomír Kupka
podpredseda KR SNS Žilina

- Reklama -