Ministerstvo obrany: Dobrovoľná vojenská príprava je podľa občanov významná forma prípravy na obranu vlasti, ukázal výskum

0
Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

V súvislosti so zvyšovaním obranyschopnosti štátu viac ako polovica respondentov výskumu (56,3 %) pokladá za dôležité, aby dobrovoľnú vojenskú prípravu absolvoval každý zdravý mladý človek. Výskum mapoval aj možný záujem o zapojenie sa do projektu. Dobrovoľných vojakov z mladej generácie vo veku od 18 do 35 rokov, by však podľa výskumu bolo len menej ako pätina opýtaných (18,3 %), zatiaľ čo nezáujem prejavilo 76,8 % a nerozhodnutých bolo 5 % opýtaných.

 V súčasnosti tí, ktorí absolvovali dobrovoľnú vojenskú prípravu, majú možnosť zaradenia okrem záloh aj do aktívnych záloh. Z výskumu vyplynulo, že pre 76,1 % respondentov je finančné prilepšenie najdôležitejším motivačným faktorom pre zaradenie do aktívnych záloh, lepšie sociálne zabezpečenie považuje za najväčšiu motiváciu 47 % opýtaných, získanie nových špecifických zručností 39,9 % opýtaných a možnosť zažiť dobrodružstvo 30,8 % z nich.

 Pre rezort obrany je projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy jednou z priorít, a preto sa ho rozhodol zatraktívniť a uskutočniť v ňom viaceré zmeny. Dobrovoľní vojaci by po novom mali dostať o 200 eur viac, absolvovať 11-týždňový výcvik a mať garantovaný jednoduchší vstup do ozbrojených síl, policajného zboru, ale aj k hasičom či záchranárom. Výcvik ďalších dobrovoľných vojakov by mal pokračovať už za nových podmienok hneď po zmene legislatívy, pravdepodobne na jeseň v roku 2017.

- Reklama -