Galko (SaS): Obžalobu Romana Mikulca pokladáme za absurdnú

0
Ľubomír Galko (Autor: TASR)

„Ja osobne toto celé pokladám za komplot a spravodajskú hru voči nemu s cieľom pomstiť sa mu za to, že otvoril a zabezpečil zdokumentovanie tunelovania VSS z čias prvej vlády Roberta Fica,” reaguje na obvinenie Romana Mikulca bývalý minister obrany, poslanec NR SR a podpredseda SaS Ľubomír Galko. Zároveň vyjadril svoje presvedčenie, že súd bývalého dôstojníka oslobodí.

Pripomíname, že strana Sloboda a Solidarita od začiatku poukazuje na škandálne okolnosti tohto prípadu. Už v lete 2013 sme hovorili o praktikách pripomínajúcich obdobie mečiarizmu. „Obdobie, kedy nepohodlní ľudia boli zastrašovaní a perzekvovaní, sme už zažili. Vtedy sa Slovensko stalo čiernou dierou Európy. Štátna moc opäť používa hrubú silu a máme obavu, že sa môže vymknúť spod demokratickej kontroly,“ povedal vtedy na tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík na margo expresného obvinenia Romana Mikulca, bývalého šéfa VSS a korunného svedka v kauze jej tunelovania v časoch Ficovej vlády.

Podľa Ľubomíra Galka obvinenie Romana Mikluca len potvrdzuje, že v rokoch 2006-2010, keď rezort obrany viedli nominanti Smeru, prišlo k nezákonnému konaniu. „Roman Mikulec je človek, ktorý mohol a stále môže tieto veci objasniť. V čase keď viedol VSS, dával pokyny, rozdeľoval prácu a oboznamoval sa s priebežnými výsledkami šetrenia tejto smeráckej kauzy. Skôr, ako bol v kauze tunelovania VSS vypočutý, ho obvinili z úplne absurdnej veci,“ povedal vtedy Galko.

Zároveň pripomenul, že obvinený strávil v policajnej cele maximálny čas na zadržiavanie bez povolenia sudcu. Potom bol prepustený, nebola na neho uvalená väzba a bol vyšetrovaný na slobode. „Je to jasný odkaz pre všetkých, ktorí by mohli v danej veci hovoriť,“ upozornil Galko.

Zistiť prevod konkrétnych nehnuteľností, finančné toky a profity z prevodov, na koho bola/je napísaná konkrétna nehnuteľnosť, kto v nej býval, ale aj to, či a o koľko bol okradnutý štát, mohla byť pre políciu otázka krátkej doby a aktéri tunelovania VSS mohli čeliť spravodlivosti. „Namiesto toho bolo trestné stíhanie v tejto veci zastavené a strata slobody dnes hrozí korunnému svedkovi tohto škandálu, bývalému vojakovi, ktorý kauzu odhalil, zadokumentoval a upozornil na ňu,“ uzavrel Galko.

- Reklama -