Švejna (Most-Híd): Plníme naše záväzky voči seniorom, aj sporiteľom v II. pilieri

0
Ivan Švejna, podpredseda Mosta-Híd (Autor: SITA)

Jedna zo zásadných a dlhodobých priorít strany Most-Híd – zlepšenie kvality života seniorov a presadenie zmien v nastavení systému dôchodkového sporenia – bude v už najbližšom čase uvedená do života.

„Naše vytrvalé úsilie pomôcť našim dôchodcom savyplatilo. Okrem toho, že už vláda schválila pre rok 2017 výrazne štedrejšiu valorizáciu ako tomu bolo pre tento rok, do legislatívneho procesu sa dostala aj novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá umožní dôchodcom slobodnejšie sa rozhodovať o tom, ako naložia so svojimi úsporami v II. pilieri. V neposlednom rade – a azda najvýznamnejšou časťou naplnenia nášho záväzku vo či seniorom je to – že po dlhých 13-tich rokoch sa konečne zvýšia penzie aj bezmála 100-tisíc tzv. starodôchodcom,“povedal štátny tajomník rezortu práce a podpredseda strany Most-Híd, Ivan Švejna.

Podľa slov Švejnu bol už najvyšší čas, aby prišlo k dohode medzi politikmi a súčasná vláda tak mohla aspoň do istej miery napraviť zlé rozhodnutia z minulosti.

„Pri II. pilieri sa nám podarilo nájsť kľúčovú dohodu na tzv. programovom výbere. V rámci koalície sme sa dohodli, že sa výrazne zníži hranica, od ktorej si ľudia budú môcť čerpať svoje peniaze podľa vlastného uváženia. Na tzv. programový výber úspor z II. piliera podľa súčasne platnej legislatívy má nárok len približne 16 % sporiteľov a v prvom polroku tohto roka to bolo ešte menej – len 8 % sporiteľov, ktorí získali nárok na dôchodok. Po novom možnosť slobodne sa rozhodnúť o svojich našetrených peniazoch v II. pilieri dostane až polovica ľudí, teda každý druhý sporiteľ. Bude si ich môcť napríklad nechať vyplácať v mesačných splátkach, šetriť si ich na horšie časy, použiť na operáciu, rehabilitáciu, alebo na vyriešenie inej nečakanej životnej situácie, “vysvetlil štátny tajomník za Most-Híd s tým, že hranica nároku na programový výber bude len o niečo vyššia ako je priemerný starobný dôchodok vyplácaný Sociálnou poisťovňou z 1. piliera. „Aktuálne je to suma na úrovni 425 eur,“ spresnil Švejna, ktorý pri zrode II. piliera stál.

Dlhoročný problém tzv. starodôchodcov sa podľa Švejnu, rovnako z iniciatívy strany Most-Híd, konečne definitívne vyrieši v prospech dotknutých seniorov. „Treba ich riešiť z toho dôvodu, že časti tzv. starodôchodcov bolo ublížené tým, že išli do dôchodku pred rokom 2004 s rozdielnym dôchodkom, ako keby išli povedzme o deň neskôr. Vznikli tak naozaj nemalé rozdiely medzi dôchodkami tzv. starodôchodcov a dôchodkami, ktoré boli priznané po 31. decembri 2003 – a mnoho týchto tzv. starodôchodcov to pociťuje ako skutočne veľkú krivdu a skrivodlivosť,“ pripomenul Švejna, podľa ktorého sa pripravované legislatívne zmeny týkajú až približne 100-tisíc tzv. starodôchodcov. „Dotknutým seniorom penzie prepočítamepodľa individuálneho kľúča, vzorec pre ich nárast bude zahrnutý v novele zákona o sociálnom poistení, ktorá by mohla vstúpiť do platnosti v auguste budúceho roka,“uviedol Ivan Švejna a dodal, že právom roky nespokojnýmseniorom, by penzie po novom mali stúpnuť aj o niekoľko desiatok eur.

- Reklama -