Ministerstvo obrany: František Predajňa sa stal vojnovým veteránom vo svojich 90-tich rokoch

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

František Predajňa sa ako 18-ročný zapojil do bojov Slovenského národného povstania v okolí Polomky, odkiaľ aj pochádza. Dnes už vojnový veterán bojoval v partizánskej skupine Stalin – Jegorov, v rámci ktorej obsluhoval rádiostanicu. Po potlačení povstalcov sa neskôr zapojil aj do ďalších bojov. Za svoje zásluhy si vyslúžil viacero vyznamenaní a priznanie postavenia vojnového veterána vníma s hrdosťou. „Vitajte aj medzi registrovanými vojnovými veteránmi, vám a vašim spolubojovníkom patrí česť a sláva. Ďakujem vám za všetko, čo ste urobili pre našu krajinu a jej oslobodenie,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

„Ďakujem, veľmi si cením takéto prijatie aj priznanie postavenia vojnového veterána. Má pre mňa veľkú cenu, pretože vidieť, že na nás nezabúdate a je dôležité, aby aj dnešní vojaci a ostatní mladí vedeli, čo sa dialo cez vojnu,“ povedal František Predajňa.

Žiadosť o priznanie postavenia vojnového veterána Františka Predajňu je ojedinelým a výnimočným prípadom. O toto postavenie v súčasnosti žiadajú profesionálni vojaci, ktorí sa vracajú zo súčasných zahraničných operácií a misií, pretože účastníci národného boja za oslobodenie o postavenie vojnového veterána požiadali už po prijatí zákona o vojnových veteránoch. František Predajňa sa tak zaradil medzi najstarších vojnových veteránov na Slovensku.

- Reklama -