Premiér Fico: Solidarita sa dá prejaviť aj inak ako len okamžitým akceptovaním povinných kvót

0
Robert Fico (Autor: TASR)

V závere spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom-Junckerom dvaja najvyšší lídri EÚ poďakovali Ficovi za úspešné predsedníctvo v Rade EÚ.

Premiér v rozhovore pre TASR zdôraznil, že z pohľadu nášho predsedníctva je dôležité, že sa v záveroch Európskej rady objavuje slovné spojenie efektívna solidarita.

“To potvrdzuje, že si všetci uvedomujeme, že musíme nájsť nejaké riešenie, lebo kvóty skončia v septembri 2017 a návrh Európskej komisie nemá plnú podporu a nemá šancu tento návrh prejsť,” opísal situáciu Fico.

Premiér dodal, že nepredpokladá, že by na budúci rok, po uplynutí lehoty stanovenej na prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ prišiel niekto ďalší s rovnakým návrhom. Prípadne, že by sa o tom rozhodovalo kvalifikovanou väčšinou ako v roku 2015 a nie konsenzom všetkých členských krajín.

“Minimálne sme presvedčili ostatných, hoci existujú na to rôzne názory, že solidarita sa dá prejaviť aj inak ako len okamžitým akceptovaním povinných kvót,” odkázal premiér. Podľa jeho slov je to správna cesta, pretože môže dôjsť aj k situácii, že v septembri 2017 nariadenie o kvótach vyprší a EÚ nebude mať nijaké iné rozhodnutia ako po tomto dátume riadiť migračnú otázku.

Maltský vicepremiér Louis Grech v pondelok uviedol, že Malta, ktorá po SR preberie štafetu polročného predsedníctva EÚ, je spokojná s výkonom Slovenska na čele Rady EÚ a má na čo nadväzovať. Vrátane pojmu efektívna solidarita v migračnej agende.

Fico v tejto súvislosti upozornil, že Slovensko v uplynulom semestri nemuselo urobiť nič a predkladať návrhy v tejto agende, ale nechcelo zostať pasívne a podarilo sa mu dosiahnuť širšiu zhodu pre koncept efektívnej solidarity. Priznal, že voči tomuto návrhu sa vymedzuje najmä Taliansko a Grécko, ktoré majú najväčší problém s migrantmi. V prípade Talianska však čaká na postoj nového premiéra Paola Gentiloniho, či nezmení prístup.

“Celkovo je tá atmosféra medzi členskými štátmi taká, že sa musíme o veci baviť aj nejako inak nielen prijímaním migrantov. To sa nám podarilo dosiahnuť a ak Malta bude aktívne pokračovať, môžu sa veci dostať vpred. My sme urobil prvý kop do lopty a bol to tvrdý výkop,” uviedol Fico.

- Reklama -