Danko, Paška, Bernaťák, Antošová (SNS): Slovenská národná strana chráni poľnohospodársku pôdu

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Slovenská národná strana podporuje vytvorenie regulatívov, ktoré zdokonalia prostredie pre ďalšie nadobúdanie pôdy bez akýchkoľvek špekulatívnych nákupov.

„V súčasnosti je Slovenská republika vystavená hrozbe špekulatívneho výkupu poľnohospodárskej pôdy. Predkladaná zmena ústavne zakotví rámec ochrany pôdy pred týmto špekulatívnym výkupom, ktorý by mohol mať rozsiahle negatívne následky.“ Vysvetľuje potreby zmenu zákona predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Za špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy je nevyhnuté považovať jej výkup s cieľom nevyužívať poľnohospodársku pôdu na účely poľnohospodárstva. V dôsledku vyššie uvedeného tak v budúcnosti hrozí, že bude ohrozená potravinová bezpečnosť štátu a v neposlednom rade by mal špekulatívny výkup poľnohospodárskej pôdy za následok diskvalifikáciu domácich poľnohospodárov, ktorí sa v súčasnosti nemôžu rovnať finančne disponovanejšími poľnohospodármi na spoločnom európskom trhu.

„Tento návrh umožňuje štátu účinnú ochranu našej poľnohospodárskej a lesnej pôdy. Po prijatí tejto ústavnej zmeny bude možné zákonom ustanoviť, že pôda bude môcť byť iba vo vlastníctve určitých zákonom stanovených osôb,“ vysvetľuje podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Zmena neprichádza „len tak“, predchádzalo jej mnoho rokovaní s odborníkmi. Slovenská národná strana absolútne chápe tlak odbornej verejnosti, zástupcov Poľnohospodárskej a potravinovej komory, tlak mimovládnych aktivistov, a tiež roľníkov, potravinárov, ktorí sa obracajú aj na nás a našich poslancov Národnej rady SR.

Na jednej strane sme pod veľkým tlakom Európskej komisie, podľa ktorej musíme zrušiť podmienku desaťročného trvalého pobytu na našom území, pre nadobudnutie poľnohospodárskej pôdy.

„Spoločným úsilím však nájdeme riešenia a to aj v úzkej spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva. Musíme si totiž uvedomiť, že by bolo veľkou chybou vnímať našu pôdu ako tovar, ktorý si môže hocikedy hocikto kúpiť, alebo vyrobiť.“ Dopĺňa ďalší predkladateľ novely, predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Zrušením podmienky desaťročného trvalého pobytu, sa stáva Slovensko oveľa viac zraniteľnejším ako doteraz a môže veľmi ľahko prísť k špekulatívnemu vykupovaniu pôdy zahraničnými investormi. To môže mať za následok ohrozenie potravinovej bezpečnosti nášho štátu, a to najmä v prípadných krízových situáciách. Už dnes je v jednotlivých okresoch, resp. katastroch poľnohospodárska pôda v rukách zahraničných investorov cca. na 20%, niekde aj viac.

SNS k tomuto faktu pristupuje seriózne a vážne.

„Už dlhšie komunikujeme práve so zástupcami Poľnohospodárskej a potravinárskej komory, s agrárnymi združeniami a vítame aj iniciatívu Ministerstva pôdohospodárstva SR efektívne komunikovať o tejto vážnej téme.“ Dopĺňa poslankyňa SNS Eva Antošová.

SNS si uvedomuje, že pôda je našim národným bohatstvom, je nenahraditeľná, nedá sa vyrobiť. V živote človeka má pôda, podobne ako voda nenahraditeľný význam. Pôda vždy slúžila nielen na obživu človeka, ale je súčasťou nášho životného prostredia a popritom samozrejme dáva prácu našim roľníkom, poľnohospodárom a v konečnom dôsledku aj potravinárom.

Na začiatku tohoto roka sme evidovali na svojom území 2 397 000 ha poľnohospodárskej pôdy, a z toho len necelých 1.450.000 000 ha je ornej. Po prepočtoch poľnohospodárskej produktivity a dosiahnutí potravinovej sebestačnosti už dnes nie je možné, aby sme si dovolili rozpredávať poľnohospodársku pôdu aj preto je ústavná zmena viac ako nutná.

- Reklama -